QUAESTOR: még várni kell Magyarország felminősítésére

A QUAESTOR pénzügyi tanácsadó vezető elemzője szerint még várni kell arra, hogy a hitleminősítők javítsanak Magyarország besorolásán, Háda Bálint szerint a második negyedéves növekedési adatok megjelenéséig nem valószínű pozitív változás a hitelminősítésekben.


Pénteken a Fitch Ratings megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait stabil kilátással.

A QUAESTOR vezető elemzője pénteken Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: amennyiben az első negyedéves GDP adatok által mutatott pozitív kép a továbbiakban sem változik, akkor már lehet arra következtetni, hogy tartós tendencia bontakozott ki, s csak ezután lehet várni a felminősítéseket.

A QUAESTOR az idén 1,9 százalékos, jövőre 2,4 százalékos GDP növekedéssel számol előrejelzéseiben.

Az elemző kifejtette: kedvező, hogy a versenyszféra beruházásaiban élénkülés látszik, de kérdéses, hogy a jövőben ezek a beruházások mennyire tudnak függetlenek maradni az állami pénzektől.

Kockázatot jelent továbbá a növekedésre a magas államadósság is, amely a továbbra is gyengülő pályán maradó forint mellett nem tud érdemben csökkenni.

A QUAESTOR előrejelzése szerint az államadósság az idén a GDP 79,5 százalékát éri el, és jövőre is csak kis mértékben csökken, 78,5 százalékra.

A cég vezető elemzője úgy véli, hogy az alacsony infláció és a külső környezet egyelőre támogatja a jegybank lazító lépéseit, amely így várhatóan folytatni fogja a kamatcsökkentést a 2 százalékos szintig.

A QUAESTOR az idén 1,6 százalékos, jövőre pedig 3 százalékos éves inflációval számol.

Az Európai Központi Bank (EKB) csütörtöki 10 bázispontos kamatcsökkentésére utalva Háda Bálint kifejtette: az eurózóna gazdasága egyelőre nem tud beindulni, erre volt válasz az EKB lépése, amely a negatív kamatszinttel a kereskedelmi bankokat arra akarja ösztönzi, hogy ne nála parkoltassák a pénzt, hanem helyezzék ki azt a gazdaságba. Hozzátette, hogy az EKB őszre kilátásba helyezte egy négy éves hitelprogram bevezetését, amelytől szintén gazdaságélénkítést vár.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: