Társasági adócsökkentés jöhet Japánban

Ígéretet tett a 35 százalékos társasági adó fokozatos, 5 százalékos csökkentésére Abe Sindzó japán miniszterelnök pénteken. Az adócsökkentés célja, hogy Japán vonzóbbá váljon a külföldi befektetők számára, és így élénküljön a gazdaság.

"Növekedésorientált reformot hajtunk végre a társasági adó rendszerében" - mondta újságíróknak Abe Sindzó, aki reményét fejezte ki, hogy a változtatások javítanak Japán foglalkoztatottsági helyzetén és életszínvonalán. A miniszterelnök szerint kormánya hivatalosan június 27-én ismereti növekedési programtervét, ennek része az adócsökkentés, amely a 2015-ös pénzügyi évtől kezdődően 35 százalékról fokozatosan 30 százalék alá vinné le a társasági adót.

Japán befektetők régóta szorgalmazzák az adó csökkentését, amely a maga nemében az egyik legmagasabb a világon. A japán pénzügyminisztérium adatai szerint a régión belül Kínában 25 százalék, Dél-Koreában 24 százalék, Szingapúrban 17 százalék az országos és az önkormányzati társasági adó összesen.

Abe Sindzó elmondta, hogy kormánya egyéb pénzügyi forrásokat biztosít, hogy fedezni tudják az esetlegesen kieső adóbevételeket, de azt nem részletezte, hogy pontosan mire gondolt. A miniszterelnöknek óvatosan kell eljárnia, mert a gazdaságélénkítés fontos, de Japán államadóssága kétszerese az ország éves bruttó hazai termékének (GDP).

A pénzügyminisztérium szerint más állandó jövedelemforrások kellenek, nem lehet arra számítani, hogy a gazdasági növekedés hasznából fedezni lehet a különbséget. Egyesek szerint megoldás lenne a társasági adó adóalanyainak körét szélesíteni. Most csak a nyereséges japán vállalatok fizetnek társasági adót, de ők az összes vállalatnak csupán 30 százalékát teszik ki.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: