Zéró vagy negatív lehetett a májusi magyar infláció is

A fogyasztói árindex áprilisi csökkenése után valószínűleg májusban is negatív, vagy legfeljebb zéró lehetett az éves összevetésű infláció Magyarországon - jósolták a jövő heti adatismertetés előtti első prognózisaikban londoni pénzügyi elemzők.


A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzőinek pénteki előrejelzése szerint a múlt hónapban a magyar fogyasztói árak tizenkét havi összehasonlításban 0,1 százalékkal csökkenhettek, ugyanannyival, mint áprilisban.

A ház szakértőinek számításai szerint az áprilisban végrehajtott újabb közműdíj-csökkentés önmagában 0,3 százalékpontot faraghatott le az éves inflációs ütemből.

A Barclays londoni elemzői szerint "Magyarország deflációba csúszott", és ez valószínűleg alkalmat ad a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) az enyhítési ciklus folytatására egészen a 2,00 százalékos alapkamat eléréséig. A cég - amely korábban 2,30 százalékos alapkamaton várta az MNB enyhítési ciklusának végét - felülvizsgált pénteki előrejelzésében azt jósolta, hogy a magyar jegybank szeptemberre éri el a 2,00 százalékos kamatszintet. A ház elemzői szerint megvan az esélye annak is, hogy az MNB a 2,00 százalékos alapkamaton sem fejezi be a kamatcsökkentéseket.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai pénteki előrejelzésükben zéró májusi magyarországi inflációt valószínűsítettek éves összevetésben. Prognózisuk szerint "a történelmi mélységekben" járó infláció környezetében az MNB 2,25 százalékig csökkenti alapkamatát a jelenlegi 2,40 százalékról, és 2014 végéig nem kezd monetáris szigorításba.

A ház londoni elemzői jövőre azonban - az infláció várható gyorsulása miatt - 0,75 százalékpontos MNB-kamatemeléssel számolnak.

Más nagy londoni házak elképzelhetőnek tartják, hogy az éves összevetésű infláció a következő néhány hónapban is negatív lesz Magyarországon.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének elemzői a felzárkózó térség inflációs folyamatairól összeállított legújabb előrejelzésükben annak a véleményüknek adtak hangot, hogy várhatóan a negyedik negyedévig fennmarad a magyarországi defláció, elsősorban a folytatódó közműdíj-csökkentések hatására.

Az RBS számításai szerint a tervezett díjcsökkentések további 0,25 százalékpontnyi lefelé ható nyomást gyakorolnak a teljes kosárra számolt tizenkét havi magyar inflációra.  

Ebben a környezetben a ház londoni elemzői azt várják, hogy az MNB a jelenlegi 0,7 százalékról 0,5 százalék környékére módosítja az idei egész éves átlagos inflációra szóló előrejelzését.

Az RBS elemzői szerint még 0,10-0,20 százalékpontnyi kamatcsökkentés elképzelhető az MNB részéről, különös tekintettel arra, hogy a jelenlegi inflációs környezetben - a mélységi rekordon járó nominális kamatszint ellenére - a magyarországi reálkamatok még mindig a legmagasabbak közé tartoznak az egész felzárkózó térségben.

Ez, valamint a folyómérleg-egyenleg többlete támasztékot nyújt a forintárfolyamnak további MNB-kamatcsökkentések esetén is - jósolták az RBS londoni elemzői.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: