Felszámolhatják a magyar milliárdos cégét

Sorra indulnak Matyi Dezső milliárdos üzletember volt és jelenlegi cégei ellen bírósági és adóhatósági végrehajtások, vélhetően csak idő kérdése s felszámolás alá kerül az Alexandra könyves hálózat (egykori) központi cége, a Pécsi Direkt Kft. Ennek tőketartozásait egy új cég vállalná át.

Az elmúlt hónapokban több bírósági (az egyiket a legnagyobb hitelezője, az OTP Bank Nyrt. kezdeményezte) és adóhatósági végrehajtás is indult az Alexandra könyvesbolt-hálózatot működtető Pécsi Direkt Kft. ellen, s tartozása miatt az alapító-résztulajdonos Matyi Dezső üzletrészét is lefoglalta májusban a bíróság - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A milliárdos üzletember a kilencvenes évek elején alapította könyvkereskedő cégét akkori feleségével, amely az elmúlt húsz évben - a jelek szerint - túl nagyra nőtt. Friss, a 2013-as üzleti évre vonatkozó mérlegadatai nem ismertek a társaságnak, a 2012-es adatok szerint a 15 milliárd forint nettó árbevételt mellett tízmilliárd forintra rúgtak kötelezettségei (2012. december végén). A Pécsi Direkt és a szintén Matyihoz köthető Matias-cégcsoport a május 31-i határidőig nem adta le a beszámolókat, e késlekedést - ahogy erre a Népszabadság és friss cikkében a Magyar Narancs is felhívta a figyelmet - a piaci szereplők rossz jelnek tartják, ami arra is utalhat, hogy Matyina

Ahogy korábban a Napi.hu beszámolt róla, jól láthatóan nagy a mozgolódás a Matyi-cégek között, a Pécsi Direktnek jelentősen csökkent a dolgozói létszáma, a nagykereskedelemmel foglalkozó Könyvbazár Kft.-nél pedig 2014-től több mint száz dolgozót jelentettek be. Ez arra utalhat, hogy bizonyos tevékenységeket átszerveznek a két társaság között. A Magyar Narancs friss cikke szerint a könyveket már a Könyvbazár Kft.-n keresztül forgalmazzák, így a bevételek oda folynak be, míg a Pécsi Direktben marad a jelentős adósság. (A hetilap felvetésére, miszerint "úgy tűnik, kiüríti a Pécsi Direktet", Matyi Dezső sajtóperrel fenyegetett, s nem válaszolt a lap kérdéseire.) A Könyvbazárt az üzletember a feleségével együtt alapította 2007-ben, de közvetlenül már nem tulajdonos benne - az ügyvezetői feladatokat látja el -, a többségi tulajdonosa a Matias-Borászat Kft. (ami felesége és két leánya nevén van), és részesedése van benne a Pécsi Direktnek és Matyiné Szabó Tündének - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

Pécsi Direkt helyett Könyvbazár

Az Alexandra cégcsoport likviditási gondja a jelenlegi magyar könyvpiac egyik legkomolyabb problémája - írta tagjainak a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE), amikor raportra hívták Matyi Dezsőt május 5-i ülésükre. Matyi ott - a Magyar Narancs beszámolója szerint - azt mondta: az elmúlt hónapokban kizárólag azzal foglalkoztak, hogy helyreállítsák a cégcsoport likviditását, folyamatosan újratárgyalják hitelszerződéseiket. Megígérte, hogy a Könyvbazár a Pécsi Direkt minden tartozásáért helytáll, s 90 napos fizetési határidővel törleszti az adósságot. Ígérte, május végéig minden partnerét részletesen, írásban tájékoztatja az adósságrendezésről.

A vállalkozó lépett is, több kiadó arról számolt be a hetilapnak, hogy olyan szerződéstervezetet nyújtottak át számára, amely szerint a Könyvbazár átvállalja a Pécsi Direkt tőketartozását, amit a szerződés megkötésétől számított három éven belül egyenlítene ki úgy, hogy évente legalább a tartozása 33,33 százalékát kifizeti. Ha havonta legalább 2 százalékot nem képes fizetni, akkor a jegybanki alapkamatnak megfelelő késedelmi kamatra is számíthat a hitelező. Mindezt csak akkor, ha továbbra is szállítanak a Könyvbazárnak. A Magyar Narancsnak nyilatkozó egyik kiadóvezető hisz, mások kevésbé az újabb határidejű adósságrendezésben, sőt van, aki már vissza is vonta könyveit az Alexandra üzleteiből. A nagyobb kiadók pedig tárgyalnak Matyival, megpróbálnak három évnél jobb kondíciókat elérni.

Nagy piac

A Pécsi Direkt a - tankönyvek nélkül számított - 42-44 milliárdos magyar könyvpiac forgalmának mintegy 30 százalékát bonyolítja le. A Magyar Narancs cikkében azt írja, hogy a piacvezető szerepét talán csak a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és a Shopline-webáruház Nyrt. tavalyi fúziója ingathatja meg.

Milliárdos tartozás, több mint 500 fős leépítés

Ahogy a Napi.hu is beszámolt róla a Pécsi Direkt 2012 december végi tízmilliárdos adósságából 2,8 milliárd forint volt a hosszú lejáratú hitelekből fennálló kötelezettsége, és 8 milliárdos a rövid lejáratú kötelezettség - ebből 4 milliárdos a hitel, kölcsön és váltótartozás és 4 milliárdos a szállítói tartozás. A legnagyobb hitelezője az OTP Bank közel 3 milliárdos kölcsönnel - a tőke törlesztése tavaly decemberben esedékessé vált, ám ezek átütemezéséről a társaságnak nem sikerült megállapodnia a pénzintézettel. Hitelezője még a Commerzbank, az Erste Bank, az Unicredit és a Széchenyi Bank is, amelynek zálogjoga terheli a vállalatcsoport borászati vállalkozásának, a Matias-Borászat Kft. üzletrészeit.

A cégadatokból az is kiderül, hogy idén januártól június elejéig jelentősen csökkent a Pécsi Direkt dolgozóinak száma: 541 fővel 320 főre. (Tavaly decemberben még 871 munkavállalójuk volt, sőt két évvel korábban, 2011-ben az átlagos létszám még 949 fő volt.) A Pécsi Direktet 1993-ban alapította Matyi Dezső és első felesége, Matyi Dezsőné, jelenleg egy washingtoni székhelyre bejegyzett, vélhetően a Matyi családhoz köthető Rainbow Publishing Llc. a többségi tulajdonosa, és üzletrésszel rendelkezi benne a két alapító tag és a cég saját maga.

Lekerülnek Matyi nevéről a cégek

Idén márciusban lekerült Matyi Dezső nevéről a cégcsoport jelentős kiadói tagja - a 2012-ben még nettó 1,2 milliárdos árbevételt elért - Alexandra Könyvesház Kft. is, az új tulajdonosok: Matyiné Szabó Tünde és két leánya, Matyi Bianca és Alexandra.

A cégcsoporthoz tartozó Európa Könyvkiadó Kft.-vel szemben is végrehajtás indult májusban, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) és a Magyar Posta Zrt. is eljárást kezdeményezett a céggel szemben.

Tavaly december óta foglakozik könyv-kiskereskedelemmel a 2010-ben ingatlanüzemeltetésre létrehozott Szivárvány Üzletház Kft., amelynek már nem Matyi Dezső, hanem felsége az ügyvezetője, többségi tulajdonosa Dallos István (a Pécsi Direkt korábbi felügyelőbizottsági tagja), míg a kisebbségi Matyiné Szabó Tünde.

Nagy és profi, a kiadók nem számítanak a hálózat eltűnésére

Bárhogy áll a cégbirodalom szénája, kevés kiadó engedheti meg magának, hogy ne éljen az Alexandra hatalmas és profi eladási felületével - hívja fel a figyelmet a Magyar Narancs. Nagy tételben rendel, és nem küldi vissza a könyveket. Majdnem mindenki jó kereskedőnek tartja Matyit. Az Alexandra árrése átlagban 2-5 százalékkal alacsonyabb, mint a Librié, ami sokat jelent a kiadóknak.A kiadóvezetők szerint a könyvpiaci forgalom visszaesése mellett egyéb káros következményei is lennének a bolthálózat esetleges eltűnésének, azonban erre, az Alexandra bedőlésére nem számítanak.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: