Így védjük a házunk, ha nyaralni megyünk

Számos tanácsot ad a rendőrség a nyaralóknak, többek között arról, hogyan védjük a nyaraláskor üresen hagyott ingatlanunkat.

A legalapvetőbb, amire figyelnünk kell a saját házunk, illetve lakásunk, hiszen a hosszabb időre üresen hagyott ingatlan meglehetősen nagy csáberőt jelent a betörők számára - hívja fel a figyelmet a rendőrség, amely elismeri, hogy bár száz százalékos biztonság nem létezik, de néhány óvintézkedéssel könnyen megnehezíthetjük a betörők dolgát.

Az első ilyen lépés, hogy nézzük körül az udvaron: nincs-e olyan tárgy az ablakok közelében, amely esetleg segítséget nyújthatna a betörőknek a fal megmászásához. A ház körül például ne maradjon kint létra vagy egyéb kerti bútor. Ezeket lehetőség szerint tároljuk beltérben, de mindenképpen zárható helyen. Nem árt az sem, ha a villanyóra szekrényét is biztonságosan elzárjuk, ellenkező esetben ugyanis a betörő előre el tudja sötétíteni a lakást, egyúttal pedig az elektronikus riasztást is kiiktathatja. Mindemellett érdemes védeni a nyílászárókat is, hiszen az ablakoknak sem árt az extra védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetjük rácsozattal, betörésgátló fóliával vagy redőnnyel, vagy utólag felszerelhetünk például zárható fogantyúkat is.

A rendőrség szerint az is segít, ha rendet tartunk, hiszen a széthagyott kerti szerszámok, gépek, illetve gyerekjátékok, valamint a könnyebben elmozdítható kerti bútorok könnyedén ellophatók, ráadásul vonzzák a besurranó tolvajokat. Mivel a sűrű növényzet rejtekhelyül szolgálhat a betörők számára, ezért érdemes a dúsabb bokrokat, fákat annyira megritkítani, hogy a betörők ne tudjanak észrevétlenül tevékenykedni. Ide kapcsolódóan érdemes a házhoz, ablakokhoz közel álló fák ágait kissé visszavágni.

Emlékeznek még a Reszkessetek betörőkre? Nos, a filmben otthon ragadt Kevin nem csinált butaságot, amikor felkapcsolta a lámpákat, ezt ajánlja ugyanis a rendőrség is: érdemes beszerezni néhány időzített kapcsolót, amelyekkel szabályozható, hogy melyik lámpa mikor kapcsolódjon be magától a távollét alatt, azt a látszatot keltve, hogy vannak a lakásban. Hasonló tipp az is, hogy érdemes lemondani a nyaralásunk alatt az újság-előfizetéseket, mivel a postaládában felhalmozott újságok és különböző reklámok is utalhatnak arra, hogy a ház lakói távol tartózkodnak.

Csak óvatosan

Próbáljuk minél kevesebb emberrel megosztani, hogy huzamosabb időre üresen hagyjuk otthonunkat. Hisz minél kevesebben tudják, hogy elutazunk, annál kisebb a lehetősége annak, hogy olyan ember fülébe jut elutazásunk híre, aki esetleg nem tisztességes céllal érkezne lakásunkba.

Éppen ezért érdemes megkérni egy barátot, vagy szomszédot arra, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, a szemétszállítási napokon a kukát is helyezze ki a ház elé, függetlenül attól, hogy tartalmaz-e valamit, vagy sem, esténként kapcsolja fel a villanyt, és húzza le a rolókat vagy húzza be a függönyöket. Az azonban fontos, hogy a redőnyök, függönyök ne legyenek állandóan leengedve, illetve behúzva, mivel ez is egy jel arra nézve, hogy senki sem tartózkodik otthon. Hosszabb út esetén a fűnyírásra is meg lehet őket kérni, cserébe pedig fel lehet ajánlani, hogy használja kerti ruhaszárító kötelet, illetve udvari parkolóhelyeinket, hiszen ezek is azt a látszatot keltik, hogy lakják a házat.

"Ha azt gondoljuk, hogy a legtöbb "titkos hely" (lábtörlő alatt, ablakpárkányon, ajtókeret fölött, odvas fa belsejében...) a betörők előtt is titkos, elég nagyot tévedünk. Egy tapasztalt elkövető számára nem okoz különösebb gondot a kulcs meglelése. A legszerencsésebb, ha a pótkulcsot a szomszédra vagy egy közeli barátra bízzuk baj esetére" - ajánlja a rendőrség.

Strandolásnál is legyünk éberek

A nyár egyik legtipikusabb, szezonális jellegű bűncselekménye a strandokon elkövetett alkalmi lopás (ebben az időszakban az összes ilyen bűncselekmény 15 százaléka itt valósul meg), a hatalmas tömegben ugyanis csak ritkán tűnik fel bárkinek is, ha valaki felemel egy táskát a földről és elsétál vele. A tolvajok ilyenkor sokszor nem válogatnak, azt sem nézik, mit visznek el

A rendőrség szerint könnyen megelőzhető a baj, ha nem visszük be értékeinket a fürdőhelyekre, amennyiben azonban mégis, úgy ne hagyjuk őket őrizetlenül, vagy tegyük csomagmegőrzőbe, de az sem árt, ha mindig meggyőződünk arról, hogy a szekrények valóban be vannak-e zárva.

Fontos, hogy a nyaralás során ne csak az értékeinkre vigyázzunk, hanem saját magunkra, főképp, ha szabadstrandon vagyunk. Ahogy a rendőrség megfogalmazta: "a víz jó barát, de adott esetben a meggondolatlan ember számára veszélyes, akár végzetes is lehet". Éppen ezért ajánlják, hogy étkezés után közvetlenül ne fürdőzzünk, felhevült testtel ne ugorjunk a vízbe, figyeljünk a víz alatti akadályokra, részegen ne menjünk vízbe, ismeretlen helyen ne ugorjunk a vízbe, de arra is felhívják a figyelmet, hogy úszni nem tudó személyek mély vízbe különféle felfújható eszközökkel, mint pl.: gumimatrac, úszógumi, karúszó, ne menjenek, mivel azok nem nyújtanak megfelelő biztonságot.

Fontos tudnivaló, hogy szabadvizeken tilos fürdeni hajóútban és úszóművek 100 méteres körzetében, vízlépcsők 300 méteres, hidak, vízkivételi művek, komp 100 méteres körzetében, kikötők, vízi-sportpályák, hajókiemelő berendezések 100 méteres körzetében, városok belterületén (kivétel a kijelölt szabad fürdőhelyeken), illetve éjszaka.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: