Rendkívül szigorúan ellenőrzi a Tesco, hogy milyen zöldség-gyümölcs kerülhet a pultra, így a növényvédőszer-vizsgálatokon túl többek közt a vitamintartalmat is nézik – mondta a Napi.hu-nak Nacsa Ágnes, a frissáru üzletág technológiai vezetője. Ennek megfelelően a beszállítóvá válás sem egy könnyű feladat, ám akinek sikerül, az bízhat a hosszú távú kapcsolatban.
- Hogyan működik a Tescónál a zöldség- és gyümölcsszállítmányok ellenőrzése?
- A Tescóban kapható minden terméket rendszeresen ellenőrzünk minőségügyi szempontból. A zöldségnél és gyümölcsnél ez azt jelenti, hogy folyamatos hatósági mintavételezés mellett, havi vizsgálati terv alapján mintázzuk a beérkező termékeket, növényvédőszer-maradékok akkreditált vizsgálatára. Ezen felül a termékek beszállítói hivatalos dokumentumokon igazolják az élelmezés-egészségügyi várakozási idő leteltét. Az érzékszervi paraméterek - vagyis az érettség, a létartalom és a cukorfok - vizsgálata minden beérkező tételnél megtörténik.
- Mennyire szigorúak ezek az ellenőrzések a hatályos magyar előírásokhoz képest?
- Az ellenőrzést nagyon komolyan vesszük, hiszen számunkra a vevő az első, s az a legfontosabb, hogy elégedetten távozzon a vásárlás után áruházunkból, majd vissza is térjen. A friss áru, így a zöldség-gyümölcs minősége különösen fontos téma, ezért mi is kiemelt figyelmet fordítunk e termékekre.
Minden beérkező zöldség-gyümölcs tételt képzett minőségellenőrzési csapat vizsgál a hatályos hazai és uniós előírások, valamint a közösen kialakított termékspecifikációk alapján. Egyetlen beszállító partner terméke sem kerülhet a polcokra anélkül, hogy e minőségi előírásoknak ne felelne meg.
- Milyen ellenőrzéseket végeznek a beszállítók kiválasztásakor?
- A szakmai szervezetek ajánlásai segítséget nyújtanak ahhoz, hogy szakembereink eljussanak a legkiválóbb magyarországi termelőkhöz. A beszállítói bázis szélesítésére iparági találkozókat is szervezünk. Eddig összesen 7 regionális beszállítói fórumot rendeztünk, ahol az adott területen működő termelőkkel, lehetséges partnerekkel ismerkedtünk, s azóta sokukkal a közös munkát is megkezdtük.
Emellett a termőterületek és csomagolóházak látogatásakor egyeztetjük a rendelkezésre álló technikai és technológia hátteret, valamint a lehetséges fejlesztési irányokat is.
- Milyen gyakran kell lecserélni egy-egy beszállítót amiatt, mert nem megfelelő zöldséget, gyümölcsöt ad át?
- Alapvetően hosszú távú kapcsolatok kiépítésére törekszünk beszállítóinkkal. Munkatársaink közösen dolgoznak a termelőkkel annak érdekében, hogy évről-évre magasabb termesztési színvonalon, a leghatékonyabb és legmodernebb technológiák alkalmazásával biztonságos, minőségi gyümölcsök és zöldségfélék kerüljenek a vásárlók asztalára.
- Mi a tapasztalat: a biotermékek beltartalmi értékei (vitamin- és ásványianyag-tartalom) valóban jobbak-e, mint a többieké?
- A zöldség-gyümölcs termékek élvezeti értékét, tulajdonságait befolyásolják a termesztési körülmények, így különbségek mindig lesznek. A termesztés módjától függetlenül azonban a szükséges tápanyagokat bármilyen körülmények között biztosítani kell az ideális vitamin- és ásványianyag-tartalom eléréséhez.
0 hozzászólás:
Megjegyzés küldése