Spekulálnak a felvásárlók - az állam nem enged

A Magyar Nemzet szombati cikke szerint leállt a frissen termett, ipari felhasználásra szánt meggy felvásárlása, a feldolgozók ugyanis az állami támogatásra spekulálnak.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) parlamenti államtitkára a lapnak azt mondta, tévúton járnak az érintett társaságok. A készülő rendelet szerint ugyanis a felvásárlók és a feldolgozók csak a szokványos beszerzéseiket - az elmúlt hároméves átlagot - meghaladó felvásárlás után vehetik majd igénybe a támogatást. Erre a kikötésre azért volt szükség, mert így érhető el a fő cél, a piaci többlet időleges kivonása - mondta az államtitkár.

A feszültség oka, hogy az idén kimagaslóan bő, 83 ezer tonnás termés várható, ami az ötéves átlagot 22 százalékkal haladja meg. A minisztérium 800 millió forint támogatást nyújt 10-15 ezer tonna meggy feldolgozásához. Az FM az ágazati szereplők bevonásával dolgozta ki a meggypiaci feszültségek kezeléséhez szükséges intézkedéseket. A tárca rendelete előreláthatóan a jövő hét közepén jelenhet meg - írja az újság.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: