Megugrott a cseh pénzügyminiszter cégének a nyeresége

Mintegy 7,7 milliárd koronás (1 korona 11,30 forint) bruttó nyereséggel - éves szinten 25 százalékos növekedéssel - zárta az idei év első kilenc hónapját a cseh Agrofert konszern, amelynek tulajdonosa Andrej Babis, a kormányfő első helyettese, pénzügyminiszter.

A mezőgazdasági, élelmiszeripari, vegyipari cégekből álló csoport bevétele éves szinten három százalékkal 180 milliárd koronára emelkedett - közölte a cseh Forbes magazin honlapján.

Zbynek Prusa, az Agrofert igazgatótanácsának elnöke azt mondta a lapnak, hogy az év első háromnegyedében elsősorban a vegyipari cégeknek ment jól.

"A kereslet termékeink iránt növekszik, s mi nyereséggel dolgozunk" - jelentette ki Prusa. Megjegyezte: a nyereségnövekedéshez a gázárak esése is hozzájárult. Ha továbbra is megmarad az eddigi tendencia, akkor az idei  az Agrofert egyik legsikeresebb éve lehet.

Prusa azt mondta, hogy az Agrofert az idén hétmilliárd koronát ruházott be Csehországban, Szlovákiában pedig 300 millió eurót a vágsellyei Dusla vegyi üzem korszerűsítésébe. A beruházást a pozsonyi kormány is komoly összeggel támogatja, ami éles bírálatokat váltott ki Szlovákiában, s a támogatás ügye az Európai Bizottság elé került. Döntés az év vége előtt várható.

Az Agrofert csoportban, amelynek egyetlen tulajdonosa Andrej Babis, több mint 200 cég van. Az Agrofert így az egyik legerősebb és legbefolyásosabb gazdasági egység Csehországban, több mint 34 ezer embernek ad munkát. Tavalyi adózott nyeresége 5,613 milliárd korona volt.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: