A gazdaságot is meghatározó sokkoló időjárás jöhet

Úgy tűnik, koraiak voltak a korábbi megnyugtató hírek azzal kapcsolatban, hogy nem alakul ki az egész világ időjárását megbolondító El Nino időjárási anomália, amely az élelmiszerárakat komolyan befolyásoló természeti katasztrófákkal járhat.

Ausztrál meteorológusok ismét úgy látják, hogy nőtt az El Nino időjárási rendellenesség kialakulásának valószínűsége, miután a Csendes-óceánon felerősödtek az ezt előre jelző jelenségek - jelentette a Bloomberg. Először a szokatlanul forró tavasz és kora nyár után adtak ki hasonló figyelmeztetést a szakemberek, amelyet később enyhítettek, mivel az El Ninóhoz vezető szokatlan hőmérsékleti körülmények gyengültek.

A mostani időjárási modellek azonban azt mutatják, hogy ezek a feltételek továbbra is jelen vannak az óceán vizében és a légkörben, sőt lehet, hogy még erősödnek is. Ennek megfelelően a meteorológiai szervezetek átálltak megfigyelési üzemmódból riadókészültségbe. Összességében 70 százalék a valószínűsége annak, hogy az El Nino kialakul karácsony környékén.

Idegeskedésre adhat okot az is, hogy az USA Klíma-előrejelzési Központja két héttel ezelőtt még csupán 58 százalékos esélyt adott a kellemet jelenség megjelenésének. Az El Nino két legfőbb hatása, hogy Ázsiában szárazságokat hoz, Dél-Amerikában viszont a szokottnál esősebb időhöz vezet. Mindez hatással van a gabona, a cukor, a kakaó és más élelmiszerek árára. Tavasszal már megjelenésének lehetősége is elég volt az utóbbi drágulásához.

Az El Nino kettő-hétévente alakul ki, legutóbbi 2009-2010-ben jelent meg. Ezt megelőzően a kilencvenes évek végén dollár tízmilliárdokban mérhető kárt okozott. Akkor 23 ezer ember halálához vezettek azok a természeti katasztrófák, amelyekért minden bizonnyal ez az időjárási anomália volt a felelős.

Forrás: napi.hu / mti.hu / polusonline.com

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: