A világon csökken, Oroszországban nő a benzin ára

Miközben az olajár zuhanása miatt világszerte csökken az üzemanyagok ára, Oroszországban folyamatosan emelkedik.

A benzin ára folyamatosan emelkedik az év eleje óta Oroszországban, és jövőre még erőteljesebb drágulásra számítanak az új adók és a kereslet és a kínálat közti egyensúly hiánya miatt - írta a The Moscow Times.

Idén eddig az üzemanyag típusától függően 8-10 százalékkal mentek fel az árak, jelenleg Moszkvában az ólmozatlan normál benzin literje 33 rubelbe (70 centbe) kerül. A Roszsztat statisztikai hivatal adatai szerint azonban az üzemanyagok nagykereskedelmi ára sokkal gyorsabban, 30 százalékkal emelkedett. Az elemzők szerint ezt több tényező okozta: a tavalyi év végén, az idei elején túl sok benzint exportáltak, február és márciusban több orosz finomítóban tűz pusztított, miközben mások éppen nagyszabású korszerűsítésen estek át, vagyis erősen csökkent a kínálat.

A hatóságok, amelyek célja megakadályozni, hogy az üzemanyagok ára az inflációt meghaladva nőjenek, megakadályozzák a nagykereskedelmi árak változásának érvényesítését a kutaknál. Mivel a legnagyobb olajvállalatok állami tulajdonban vannak, megengedhetik maguknak a kiskereskedelmi árak leszorítását, de ez a kisebb forgalmazókat a csőd szélére viszi. Az adórendszernek a napokban végrehajtott módosítása pedig a pénzügyminisztérium szerint jövőre 3 rubellel emeli az üzemanyag literjének árát, a szakértők azonban 15-20, de van aki több mint 40 százalékos drágulást jósol.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: