Felelősségbiztosítást kell kötniük az ügynököknek

Miután a többes biztosítási ügynökök több biztosító termékeit értékesítik, meg kell teremteni önálló felelősségüket, amelynek az eszköze vagy egy nagyösszegű felelősségbiztosítás vagy pedig vagyoni biztosíték - egyebek mellett ezt tartalmazza Szatmáry Kristófnak (Fidesz) a biztosítási törvényjavaslathoz beadott módosító indítványa.

Most a többes ügynök tevékenységéért a biztosító felel, s a társaság a többes ügynöktől beszedheti az általa sérelemdíjra kifizetett összeget.

Ezt a konstrukciót módosítja a képviselői indítvány úgy, hogy a többes ügynökök maguk felelnek a tevékenységükért. Ehhez viszont olyan biztosíték szükséges, amelyből kifizethető az ügyfeleknek okozott kár.

A képviselő javaslata szerint a felelősségbiztosítás értéke biztosítási eseményenként 1 millió 251 ezer euró lesz, továbbá évente együttesen - több biztosítási esemény bekövetkeztekor - legalább 1 millió 876 ezer euró és kiterjed az Európai Unió egész területére.

A felelősségbiztosítást kiváltó vagyoni biztosíték összege 1 millió 876 ezer euró lesz a módosító indítvány szerint.

A többes ügynök különösen az ügyfél igényeinek és szükségleteinek felmérése körében elkövetett mulasztásért, a téves tájékoztatásért, a szabálytalan díjkezelésért, továbbá a nyilatkozatok hibás vagy késedelmes továbbításáért felelős.

Az indítvány szerint a felelősségbiztosítási szerződés minimális tartalmi követelményeit a kormány rendeletben állapítja meg.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: