Itt a tízórás munkanap - újra korán zárnak a kormányhivatalok

Egyes minisztériumokban az átlag munkaidő 8 helyett 10-12 óra is lehet, a kormányablakok viszont ezentúl csak munkaidőben fogadják a polgárokat.

Lerövidítik december elsejétől a kormányhivatalok nyitvatartási idejét, ismét csak munkaidőben lehet majd ügyeket intézni - írja a Magyar Nemzet. Bár az integrált ügyfélszolgálatok már három éve az ügyfélbarát ügyintézés jegyében reggel nyolc órától este nyolc óráig tartanak nyitva annak érdekében, hogy senkinek ne kelljen szabadságot kivennie azért, hogy új okmányt csináltasson magának, a jövő héttől ez megváltozik, és újra jórészt munkaidőben tartanak majd nyitva az egységek.

A Miniszterelnökség szerint a pontos nyitva tartás idejét megyénként és kerületenként a kormányhivatalok határozzák meg, vagyis az változó lehet, de a hétfői és a csütörtöki nyitva tartás egységes lesz: hétfőn 7 és 17 óra, csütörtökön pedig 8 és 18 óra között tart nyitva jövő héttől minden kormányablak. A egtöbb ügyfélszolgálat általában a többi munkanapon fél ötig, ötig fogadja majd az ügyfeleket.

Az indoklás szerint az esti órákban egy százalék körül mozgott a kormányablakok kihasználtsága.

A lap arról is beszámolt, hogy a Miniszterelnökség után több tárca, illetve számos minisztériumi háttérintézmény is fontolgatja a tízórás munkanapra történő átállást. Az írásos kérdésekre a Miniszterelnökség csak a meghosszabbított munkaidő bevezetését ismerte el, arról nem számoltak be, emiatt hányan veszítették el az állásukat, volt-e, akit elbocsátottak, illetve hányan mondtak fel önszántukból. Leszögezték: amióta Lázár János vezeti a Miniszterelnökséget, azóta a munkaidő reggel fél nyolctól este fél hatig tart, de bizonyos esetekben az átlag munkaidő 10-12 óra is lehet.

Bár a hivatalos verzió szerint a Miniszterelnökség munkatársai elfogadták az új munkarendet, a lap úgy tudja, több gyermekes szülő feladta állását, ugyanis nem tudott odaérni zárásig az óvodába, iskolába a gyerekéért.

Forrás: mti > napi.hu > polusonline.com
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: