Kedvező lehet Magyarországnak a transzatlanti megállapodás

Kedvező lehet Magyarországnak a transzatlanti kereskedelmi és beruházási megállapodás, ha jól képviselik az ország érdekeit az egyezményről folytatott tárgyalásokon - mondta Mikola István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) államtitkára az Országgyűlés külügyi bizottságának szerdai ülésén.

A biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár kiemelte: a kormánynak a szabadkereskedelmi megállapodásról készített hatásvizsgálata szerint Magyarország számára kifejezetten hátrányos következmény nem látható, az egyértelmű gazdasági hatások tíz év távlatában várhatók. A tanulmány alapján fontos a szabályozási együttműködés kialakítása. A megállapodás a közúti járműgyártás, a vegyipar, a gyógyszeripar és az orvosi műszerek gyártásának területét érintheti leginkább - magyarázta.

Demeter Márta (MSZP) felvetette, hogy érdemes lenne az említett tanulmányt nyilvánosságra hozni. Mikola István úgy válaszolt, hogy ezt kezdeményezték, bár nem található benne sokkal több információ az általa elmondottaknál.

A KKM államtitkára hangsúlyozta: a megállapodás célja a közös gazdasági előnyök kihasználása, a transzatlanti kapcsolatok és a versenyképesség erősítése. 

Az Egyesült Államok Magyarország legnagyobb Európán kívüli exportpiaca, remélhetőleg a kereskedelmi forgalom növekedhet, ha hatályba lép a megállapodás - mondta. A 2012-es szinthez képest tíz év alatt a magyar kivitel 29 százalékkal, a behozatal 8,4 százalékkal nőne, vagyis egyértelműen pozitív lenne a mérleg. A magyar GDP 0,2-0,3 százalékkal növekedhet tíz év távlatában, és 20-30 ezer új munkahely létesülhet, ha létrejön a megállapodás - tette hozzá.

Az érzékeny kérdések között említette a beruházásvédelemmel kapcsolatos intézkedéseket és a GMO-mentesség ügyét.

Mikola István azt mondta, a tárgyalásokon azt az álláspontot képviselik, hogy fontos az átláthatóság. Sietésnek, kapkodásnak nincs helye, bár az Egyesült Államok nagyon sürgeti a megállapodás tető alá hozatalát, és ez ellenérzést válthat ki egyes európai országokban. 

Megjegyezte: az Egyesült Államok fontosnak tartja Magyarország jelenlétét a tárgyalásokon, "nincsenek tehertételek a mostani kis disszonanciákat illetően".

Mesterházy Attila (MSZP) úgy véli, ennél nagyobb problémákról van szó. Ezzel összefüggésben Tállai Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkárát kérdezte arról, hogy tájékoztatta-e Vida Ildikó, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert arról, hogy kitiltották az Egyesült Államokból, és ha nem, lesz-e ennek következménye. A szocialista képviselő arra is kíváncsi volt, hogy az NGM indít-e vizsgálatot az ügyben, és lehetnek-e további érintettek a NAV-nál.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke azt kérte a képviselőktől, hogy ne térjenek el a tárgytól.

Tállai András azt mondta: politikai kérdések nem tartoznak a napirendhez, így azokra nem válaszolt.

Az NGM államtitkára hangsúlyozta: a magyar gazdaság számára jelentős exportbővülést hozhat a megállapodás. Arról is beszélt, hogy fontos a GMO-mentesség alaptörvényben rögzített garanciáinak megvédése.

Németh Zsolt kijelentette: indokolt a megállapodás megkötése, de a nemzeti érdekek szempontjából fontos területeken hatékony érdekegyeztetésre van szükség. Úgy látja, az egyezménnyel egyfajta gazdasági NATO jönne létre. Azt is mondta, hogy a tárgyalási fordulókon fontos, hogy miként alakul az Egyesült Államok és az EU motivációja. Jelenleg mindkét fél részéről megvan a szükséges motiváció a megállapodás megkötéséhez, és ezt a pillanatot nem szabad elhalasztani - mondta.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: