Limitálják a vezetők irodájának nagyságát

Megszabták a miniszteri szintű kínai vezetők irodájának maximális hasznos területét, így az nem lehet több 54 négyzetméternél - számolt be a kínai média pénteken a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság által egy nappal korábban kiadott rendelkezésről.

Az alacsonyabb szintű hivatali vezetők irodája legfeljebb 9 négyzetméter lehet - állapították meg. Ennek érdekében a bizottság, valamint az építésügyi, város- és vidékfejlesztési tárca új szabványokat tartalmazó körlevelet bocsátott ki.

A dokumentum kitér arra is, el kell kerülni, hogy a kormányzati épületek a települések központi látványosságai legyenek, külsejüket és berendezésüket tekintve szerénynek kell lenniük, ugyanakkor energiatakarékosan kell őket felszerelni. Az irodák méretét és az építkezések költségvetését szigorúan a vezetők pozíciójával arányosan kell meghatározni, illetve kialakítani.

A kormányzati szervek utasítása szerint a szóban forgó épületeknek szánt földterületen nem épülhetnek lakások, vagy üzleti célú ingatlanok, továbbá a helyszín nem szakítható ki természeti, turisztikai látványosságok területéből. A kormányzati szervek nem építhetnek kerteket, vagy tereket az épülettel együtt.

A Kínai Kommunista Párt (KKP) legfelsőbb vezetése immár lassan két éve indította véget nem érő kampányát, amelynek során utasította az állami, kormányzati és pártszervezeteket, a fegyveres testületeket, illetve azok irányítóit, hogy legyenek szerények, takarékosak és mértéktartók, lépjenek fel a pazarlás, a hivalkodás jelenségei ellen. Ennek érdekében már számos intézkedést hoztak. Megfigyelők szerint a mostani is ebbe a sorba illeszkedik, s azzal a céllal született, hogy a helyi vezetés sok helyütt megcsorbult tekintélyét a lakosság előtt visszaszerezzék.

A vidéki Kína hatalmasságainak visszaéléseire az utóbbi években mind nagyobb figyelem terelődik, mivel az internet révén új kommunikációs csatornák nyíltak és a közösségi média platformjain rendszeresen adnak hírt ezekről. A sajtó elkerülhetetlenül csatlakozott a leleplezők közé és a központi vezetés is arra bátorítja a lakosságot, hogy tegye szóvá a hivatalok és a vezetők közömbösségét, visszaéléseiket, packázásaikat.

Forrás: napi.hu
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: