2015 döntő fontosságú év lesz a válságból való kilábalás szempontjából

A 2015-ös esztendő döntő fontosságú lesz Szlovéniának a válságból való kilábalása szempontjából - írta Miro Cerar szlovén miniszterelnök újévi levelében, amelyben megígérte, hogy olyan reformokat vezet be, amelyek hozzájárulnak az életszínvonal emeléséhez.


"A válság, amellyel az utolsó néhány évben szembesültünk, nem fog magától megszűnni, és ne ámítsuk magunkat azzal, hogy vége van gazdasági nehézségeinknek" - írta Cerar újévi köszöntőjében, hozzátéve: a helyzet javulni látszik. 

A miniszterelnök hangsúlyozta: kormánya megtesz mindent, hogy változtasson a negatív folyamatokon, de a sikerhez politikai stabilitás kell, és mindenkinek fel kell sorakoznia a kitűzött célok mögé.

A több évig tartó recesszió után Szlovéniában az idén a várakozások szerint több mint két százalékkal növekszik a bruttó hazai termék (GDP). Szakértők viszont arra figyelmeztetnek, hogy jövőre lassul a gazdaság növekedése, és a fejlődés attól függ majd, milyen strukturális reformokat vezet be a kormány, és milyen sikerrel tudja az országba vonzani a külföldi befektetőket. Hangsúlyozzák, hogy a gazdaság alakulására az európai környezet is hatással lehet. 

Cerar kiemelte: Szlovénia lemaradásának az utolsó néhány évben elsősorban a hibás politikai döntések voltak az okai, de a nemzetközi helyzet és a gazdasági világválság is befolyással volt rá. 

Hangsúlyozta: "ez olyan benyomást keltett, mintha a válságon nem lehetne felülkerekedni, és nem lesz soha vége, de túljutottunk a pesszimizmuson, és látjuk, hogy Szlovénia lassan, de kitartóan halad előre". 

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: