Így zuhant a gáz- és áramár Magyarországon

A sorozatos rezsicsökkentések Európa egyik legalacsonyabb lakossági áram- és gázárát eredményezték Magyarországon. Vásárlóerő-paritáson számolva is látványos az energiahordozók olcsóbbodása az Eurostat adatai szerint.

A rezsicsökkentés eredményeképpen a háztartási fogyasztási kategóriában euróban számolva a magyar családok fizetik a második legkevesebbet a földgázért és az áramért is Európában - ismertette az Eurostat novemberi adatait Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára. (A gázárakat Az első rezsicsökkentés előtti árakhoz képest összesen 25 százalékkal csökkent a lakossági földgáz, 24,5 százalékkal a villamos energia és mintegy 22,5 százalékkal a távhőszolgáltatás ára. 2013. január 1-je óta a lakossági fogyasztók összesen 334 milliárd forintot takarítottak meg az energiaköltségeken. A családok az idei októberi adatok szerint 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet az áramért, 139 milliárd forinttal a földgázért és 35 milliárd forinttal a távfűtésért, mint a rezsicsökkentés előtt.

Ha vásárlóerő-paritáson (PPS) nézzük - márpedig így is célszerű megvizsgálni, hiszen így az országok közötti jövedelemkülönbségeket is számításba vesszük -, más kép rajzolódik ki. Az áram a jómódú Izlandon, Norvégiában és Finnországban a legolcsóbb, de - és ez talán meglepő lehet - Szerbia szintén jól áll, déli szomszédunk az előkelő, negyedik helyen végzett. A lista másik végén Németország (ahol a zöldenergia fejlesztése miatt is drága az áram), Portugália és Ciprus áll. Magyarország a középmezőnyben helyezkedik el, nem sokkal meghaladva az uniós átlagot.

A gázárakat tekintve PPS-alapon Európa olcsóbbik felében helyezkedünk el, az európai átlagot kissé alulmúlva. Ez azt jelenti, hogy a jövedelmeket is figyelembe véve átlagosan annyiba kerül nálunk a földgáz a lakosság számára, mint Németországban vagy Dániában. Anyagi helyzetükhöz mérten a legkevesebbe a luxemburgiaknak kerül a földgáz, míg a legnagyobb terhet - messze megelőzve a többi országot - Portugáliában és Bulgáriában jelenti.

Az, hogy Magyarország a lakossági, PPS-alapon számított áramár terén immár a középmezőnyben, a gázár tekintetében pedig az olcsóbbik harmadban szerepel, jelentős változás a 2011-es állapotokhoz képest. Akkor - amint arról akkor beszámoltunk - a legdrágábbak között voltunk, illetve egész Európában nőttek a tarifák.

Érdemes megnézni az elmúlt egy évben bekövetkezett árváltozásokat is. Ezekből a statisztikákból kiderül, hogy nem csak Magyarországon csökkent számottevően az áram euróban mért ára. Az itthonihoz hasonló, 10 százalék körüli mínuszt jegyeztek fel Bulgáriában, Csehországban és Szlovákiában is, míg Cipruson 17 százalékos csökkenés történt. Nagy-Britanniában és Franciaországban számottevő, 6-8 százalékos drágulás következett be, Görögországban pedig 13 százalékkal nőtt az ár. A hazai valutában mért gázár bő 12 százalékkal esett vissza Magyarországon, ami a második legnagyobb európai csökkenést jelenti a luxemburgi közel 15 százalékos mínusz után. Portugáliában és Romániában ugyanakkor több mint 10 százalékos drágulás következett be.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: