Londoni elemzők: márciustól újraindulhat az MNB enyhítési ciklusa

A magyar inflációs dinamikára az olajárak zuhanásából eredő, lefelé ható rendkívüli nyomás miatt legkésőbb márciusban újraindulhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentési ciklusa, és mélyen 2 százalék alá kerülhet a jegybanki alapkamat - jósolták egybehangzó pénteki előrejelzéseikben londoni pénzügyi elemzők.


A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó elemzői a ház átfogó negyedéves prognózisában kimutatták, hogy a legutóbbi hónapok olajárcsökkenése és a forint erősödése 30 százalékkal csökkentette a nyersolaj forintban számolt piaci árát, és a ház szerint ez nyilvánvalóan a magyarországi üzemanyagárakban is meglátszik majd.

A Barclays londoni elemzői szerint mindemellett - bár nem ez a cég alapeseti előrejelzése - a magyar kormány újabb közműdíj-csökkentésekről is dönthet.

Más közép-európai országokban is alacsony az infláció, Magyarország azonban a közműdíj-csökkentések miatt "különleges eset" - fogalmaznak a Barclays szakértői.

A cég közgazdászainak számításai szerint a fogyasztói árindex októberben mért 0,4 százalékos éves visszaesésén belül a teljes energiakomponens inflációja mínusz 7,3 százalék volt.

A Barclays elemzői mindezek alapján azt jósolják, hogy az MNB meredeken a 3 százalékos középtávú célszint alá módosítja a 2015 és 2016 végére szóló inflációs előrejelzését.

A Barclays a maga részéről - a bázishatások miatt várható gyorsulást is figyelembe véve - csak 1 százalékos tizenkét havi magyarországi inflációval számol 2015 végén, és 2016 végére is mindössze 1,7 százalékos éves inflációt vár, hangsúlyozva, hogy e prognózisokra is lefelé ható kockázatokat lát.

Ebben a környezetben a Barclays londoni elemzői összesen 0,60 százalékpontos MNB-kamatcsökkentésre - vagyis 1,50 százalékra süllyedő alapkamatra - számítanak jövőre, és azt valószínűsítik, hogy az újabb monetáris enyhítési ciklus márciusban kezdődik egy 0,20 százalékpontos csökkentéssel.

A Royal Bank of Scotland (RBS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői is azt a várakozásukat emelik ki az MNB kamatpolitikájáról pénteken összeállított előrejelzésükben, hogy az olajárak rendkívül meredek zuhanása nagyon erős és közvetlen hatással lesz a magyarországi inflációs dinamikára.

Az RBS elemzői felidézik, hogy az MNB monetáris tanácsának havi kamatdöntő üléseiről kiadott közlemények minden esetben tartalmazzák azt a kitételt, miszerint a középtávú inflációs cél a jelenlegi monetáris kondíciók hosszú időre szóló fenntartásával érhető el, de ezt szintén minden alkalommal az a mellékmondat vezeti be, hogy "ha az MNB előrejelzéseit alátámasztó feltételezések valóra válnak".

Az RBS londoni elemzői szerint éppen e feltételezések valóra válásának szempontjából sorsfordító jelentőségűnek bizonyulhat az olajárak által a magyar inflációs dinamikára gyakorolt igen erőteljes és közvetlen hatás.

A cég szerint a világpiaci nyersolajárak eddig bekövetkezett 30 százalék körüli zuhanása és az ebből eredő kiskereskedelmi üzemanyagár-csökkenés teljes egészében még meg sem jelent a magyar inflációs statisztikákban, és a ház elemzőinek számításai alapján egyedül ez a folyamat közvetlenül 0,7 százalékpontot faraghat le a teljes kosárra számolt magyarországi inflációból 2014 végére.

Ráadásul ez kizárólag az üzemanyagárakból eredő "első körös" hatás, amelynek lesznek továbbgyűrűző hatásai, ahogy ez az ársokk átszivárog az inflációs kosár más komponenseire - hangsúlyozzák az RBS elemzői.

Mindezeket figyelembe véve a cég londoni közgazdászai azt várják, hogy az éves összevetésben számolt infláció az idei negyedik negyedévben átlagosan mínusz 0,2 százalék lesz Magyarországon, vagyis messze elmarad az MNB jelenlegi prognózisában erre az időszakra szereplő 0,4 százaléktól.

Az RBS elemzői szerint az MNB december közepe után esedékes új inflációs előrejelzése után a piac is "jobb kedvvel" kezdi majd árazni a további MNB-kamatcsökkentéseket, arra a várakozásra építve, hogy a következő hónapok inflációs számai, valamint az eurójegybank (EKB) széles körben várt mennyiségi enyhítési ciklusa meggyőzi az MNB monetáris tanácsát arról, hogy van lehetőség a kamatcsökkentésekre.

Az RBS alapeseti forgatókönyve mindezek figyelembe vételével az, hogy az MNB újabb kamatcsökkentési ciklusa a december és március közötti időszakban kezdődik, az enyhítés mértéke pedig 0,30-0,50 százalékpont között lesz. A cég elemzői szerint e forgatókönyv megvalósulási esélye "nagyon közel van az 50 százalékhoz".

Az MNB enyhítési ciklusának újrakezdését a londoni elemzői közösség egyre szélesebb köre valószínűsíti.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének közgazdászai decemberre szóló havi prognózisukban közölték: megítélésük szerint 40 százalék körülire nőtt annak a valószínűsége, hogy a magyar jegybank további kamatcsökkentéseket hajt végre. A ház szerint az MNB kamatcsökkentési ciklusának felújítása - a vártnál alacsonyabb infláció és a magyar gazdaság növekedésének lassulása mellett - közvetlen reakció lehetne arra, ha az EKB szuverén kötvényeket is érintő mennyiségi enyhítési programba kezd, és ez 2015 első negyedévében forinterősödést okoz.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének közgazdászai a közép- és kelet-európai gazdaságok jövő évi kilátásairól összeállított átfogó prognózisukban szintén azt közölték, hogy látnak esélyt az újabb MNB-kamatcsökkentésekre, különösen abban az esetben, ha az EKB a deflációs veszély kivédésére mennyiségi enyhítési ciklusba kezd, amely árfolyamerősítő portfolió-beáramlást generálhat a közép- és kelet-európai piacokra.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: