Nem kell még aranyat venni

Nem várható, hogy az arany árfolyama egyhamar tartós emelkedést fog produkálni. Ezt a következtetést vonja le a Marketwatch szakértője a piaci hangulatot elemezve.


Elég nagy volatilitás jellemezte az arany árfolyamát az elmúlt napokban, a múlt hét végén mintegy 50 dollárral esett a nemesfém unciánkénti árfolyama, majd hétfőn szinte ugyanennyit emelkedett. Az elemzők és a kommentátorok egymással küzdve próbáltak fundamentális okokat találni az ármozgásra, legtöbbször sikertelenül - írja Mark Hulbert, a Marketwatch szakértője.

Szerinte a vasárnapi svájci népszavazás - amely során elutasították, hogy a svájci jegybank tartalékainak 20 százalékát aranyban tartsa - még megmagyarázhatja az esést, hiszen sokan számítottak erre a kimenetelre. Azonban az eredmények ismeretében bekövetkezett emelkedés már kevésbé magyarázható ezzel. A hangulati indikátorok sem mutatnak irányt jelenleg az arany árfolyamának tekintetében. A Hulbert által számolt HGNSI index, amely azt mutatja, hogy a nemesfémmel is foglalkozó tanácsadók hány százalékos kitettséget javasolnak átlagosan a nemesfém irányába, jelenleg mínusz 3,1 százalékon jár. Ez azt mutatja, hogy az átlagos tanácsadó leginkább semleges véleménnyel van az arany árfolyamára vonatkozóan, s nem igazán vállalnak pozíciót a nemesfémben.

Ez persze azt is jelenti, hogy elég sok pesszimista van a szakértők között, azonban korántsem annyi, ami miatt azt lehetne gondolni, hogy egy masszív emelkedés következik. Egy hónappal ezelőtt, 1225 dolláros árfolyamnál a piac alig volt optimistább az aranyra vonatkozóan, mint jelenleg, s ez annak a jele, hogy a hét végi áresés nyomán kevesen dobták be a törülközőt.

Ez nem jó jel, hiszen az elmúlt másfél év folyamán, amikor az arany árfolyama átmenetileg 1200 dollár alá süllyedt - 2013 júniusában és decemberében, illetve október elején - ennél jóval alacsonyabb mínusz 56,7, mínusz 36,7 és mínusz 46,9 százalékos értékeket lehetett tapasztalni, s mindegyik esetben hosszabb, vagy rövidebb árfolyam emelkedés következett. Most azonban nincsenek erre utaló jelek.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: