Újabb rossz hír Ukrajnából

Meredek emelkedéssel a jelenlegi évtizedben eddig még nem mért szintre drágult szerdán Londonban az ukrán államcsőd ellen kínált fedezeti ügyletek díjszabása.


A szerdai megugrás közvetlen oka a kelet-ukrajnai nukleáris baleset híre, de az ukrán csődbiztosítási tranzakciók árazása az elmúlt hetekben is folyamatosan emelkedett az orosz-ukrán konfliktus megoldatlansága miatt. Az S&P Capital IQ londoni piaci adatszolgáltató cég kimutatása szerint az ukrán szuverén CDS-tranzakciók - vagyis az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama hatalmas, 52 pontos napi emelkedéssel 1780 bázispont közelében mozgott a szerdai londoni forgalomban. Ez a 2010-es évek kezdete óta a legmagasabb ukrán CDS-díjszabás.

A szerdára kialakult árfolyam azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió dollárnak megfelelő névértékű ötéves ukrán deviza-államkötvényre csaknem 1,8 millió dolláros középárfolyamon kínáltak határidős törlesztéskockázat-biztosítási szerződéseket a londoni piacon, 52 ezer dollárral drágábban, mint az előző zárásban.

Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint a jelenlegi ukrán CDS-árfolyam azt jelzi, hogy a piac 68 százalékos - vagyis több mint kétharmados - valószínűséggel árazza az ukrán szuverén devizaadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét. Ráadásul az ukrán szuverén CDS-árfolyamgörbe továbbra is meredeken invertált pályán fut a lejárati időtengely mentén, mivel a rövidebb futamidők CDS-középárfolyama jóval meghaladja a hosszabb lejáratokét, ami mindig a heveny piaci stresszhelyzet tipikus jele.

Egy másik nagy londoni piaci adatszolgáltató cég, a Markit Financial Information Services szerdai kimutatása szerint az ukrán államadósság-törlesztési kockázat fedezeti tranzakcióinak árfolyama az elmúlt egy hónapban 450, az elmúlt egy hétben 180 bázisponttal emelkedett.

Európában egyetlen más ország államadósságát sem terhelik ezer bázispont feletti csődbiztosítási díjak. Oroszország szuverén CDS-árfolyamai is folyamatosan romlanak, de az S&P Capital IQ szerdai adatai szerint jelenleg 378 bázispont környékén mozognak, ami alig több mint az ötöde az ukrán CDS-kontraktusok díjszabásának.

Ukrajna törlesztési képességét a hitelminősítők is igen rossznak tartják. Ezt jelzi, hogy Ukrajnát mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő - a Moody's Investors Service, a Standard & Poor's és a Fitch Ratings is - a befektetőket rendkívüli törlesztési kockázatokra figyelmeztető, mélyen spekulatív, vagyis messze nem befektetési ajánlású "Caa/CCC" szuverén adósosztályzati sávban tartja nyilván. A jelenlegi citybeli konszenzusos előrejelzés az ukrán gazdaságban az idén és jövőre is súlyos recessziót valószínűsít.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport szerdán Londonban ismertetett, decemberre szóló havi prognózisa szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) az idén 7 százalékkal, 2015-ben további 5,9 százalékkal zuhan.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) az idei évet tekintve ennél is jóval borúlátóbb: a közép- és kelet-európai átalakulási folyamat finanszírozására alakult londoni pénzintézet jelenleg érvényes előrejelzése szerint az ukrán GDP-érték 2014-ben 9 százalékkal esik. Az EBRD jövőre 3 százalékos visszaesést vár az ukrán gazdaságban.

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: