A spliti hajógyárban továbbra sincs szakképzett munkaerő

Horvátországban a spliti Brodosplit hajógyár továbbra sem tud felvenni 2600 új munkást, mert a horvát állam nem engedélyezi számára a külföldiek foglalkoztatását, miközben a gyár szerint az országban nincs további szakképzett munkaerő a piacon – írta a Polsovni Dnevnik horvát gazdasági napilap csütörtökön.


Mirando Mrsic munkaügyi miniszter már harmadik éve nem engedélyezi a hajógyárak számára, hogy külföldi munkaerőt fogalakoztassanak. A legtöbb munkavállalási engedélyt az idén is a spliti hajógyár kérte, összesen 2600 munkahelyre keresnek szakképzett munkásokat külföldről.

Mrsic kijelentette: „van elég munkanélküli Horvátországban is, nem kell ajtót nyitni a külföldi munkavállaló előtt.”

Hozzátette, fizessék meg az embereket, és akkor majd a szakképzett munkaerő nem megy el külföldre.

A hajógyár szerint egyedi képesítésekről van szó: a munkanélküli hivatalban nyilvántartott 3218 hajógyári munkás közül, akik miatt a minisztérium nem engedi a külföldiek foglalkoztatását, a fele nem vállalja a munkát, a másik fele pedig nem elég képzett.

A Brodosplit hajógyárban január végéig 2598 munkahelyre írtak ki pályázatot. A cég 2413 alkalmazottat foglalkoztat, az átlagfizetés pedig eléri a bruttó 9200 kunát (1200 eurót).

Josip Jurisic hajógyári szóvivő elmondta, hogy a vállalat több üzlettől is elesett, amiért nem tudott időre teljesíteni.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: