Állítólag sok lakossági kötvényt adtak el

Tavaly év végére 2411 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok állománya. A decemberi állománynövekedés 33,3 milliárd forintot tett ki, melyből 32 milliárd forintot jelentett a PMÁK állományának bővülése. Összességében csak a kötvények állománya növekedett decemberben, míg a lakossági kincstárjegyek állománya 4,7 milliárd forinttal csökkent.


Az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (ÁKK) MTI-hez eljuttatott pénteki közleménye szerint 2013-ban még 71 százalék-29 százalék volt a kincstárjegyek - kötvények aránya, azonban 2014 végére ez az arány 58 százalék - 42 százalékra változott.

Az ÁKK adatai szerint decemberben 33,3 milliárd forinttal nőtt a kifejezetten lakosságnak szánt állampapírok állománya. Az inflációhoz kötött kamatozású Prémium Magyar Államkötvények 32 milliárd, a pénzpiaci kamatokon alapuló Bónusz Magyar Államkötvények 4 milliárd, valamint az inflációt 3 százalék kamatprémiummal követő Babakötvények állománya 1,7 milliárd forinttal emelkedett az év tizenkettedik hónapjában. 

Az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek, továbbá a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 2,5 milliárd forinttal nőtt. A Kamatozó Kincstárjegyek állománya 7,5 milliárd forinttal csökkent az adósságkezelő adatai szerint. A Féléves Kincstárjegyben lévő megtakarítás 0,3 milliárd forinttal nőtt.

Az elmúlt év december végére 723,3 milliárd forinttal nőtt a lakossági állampapír-állomány. A növekményből a Kamatozó Kincstárjegyekre 100,9 milliárd, a Féléves Kincstárjegyekre 7,6 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvényekre 584,9 milliárd, a Kincstári Takarékjegyekre és a Kincstári Takarékjegy Pluszra együttesen 20,6 milliárd forint jutott. A Babakötvény állomány-változása 8,8 milliárd forintot ért el a vizsgált időszakban.

Az ÁKK adatai szerint a lakossági állampapírokat esetenként nemcsak a lakosság vásárolta meg, hanem közhasznú szervezetek, illetve másodpiaci forgalomban (például magánszemélyektől) esetenként egyéb pénzügyi intézményi befektetők is. 

A lakossági és a ténylegesen a lakosság kezében lévő állampapírok állománya ezért némileg eltér egymástól. Az utóbbira vonatkozó múlt év végi adatokat az MNB ugyan még nem tette közzé, azonban joggal feltételezhető, hogy a 2014. évi nagymértékű lakossági állampapír állomány gyarapodásban az intézményi befektetők is jelentős szerepet játszottak.

Az elmúlt év utolsó hónapjának végére a kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok teljes állománya 2411,2 milliárd forintra emelkedett.

A teljes mennyiségből a Kamatozó Kincstárjegyek 1089 milliárd, a Féléves Kincstárjegy 28,9 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 355,3 milliárd, a Prémium és a Bónusz Magyar Államkötvények együttes állománya 927,8 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 10,3 milliárd forintot tett ki.

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,46 milliárd euró volt november végén - közölte az ÁKK.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: