Aujeszky-betegségtől mentes lett Magyarország

Az Európai Unió tagállamainak egyhangú döntése értelmében, Magyarország teljes területe mentes a sertésállományokat veszélyeztető Aujeszky-betegségtől - közölte a brüsszeli döntést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerdán az MTI-vel.


A döntésnek köszönhetően a hazai sertéstartók egyszerűbb feltételekkel exportálhatnak, a Magyarországra érkező sertésszállítmányoknak viszont - a betegségtől mentes státusz védelmében - szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük.

Magyarországon kívül jelenleg tizennégy tagállam teljes területe és két tagállam egyes megyéi mentesek a sertés által terjesztett állatbetegségtől - áll a közleményben.

A betegségtől mentes tagállamokba történő sertésszállítás előtt - azért, hogy ne veszélyeztethessék a magasabb állategészségügyi státuszú tagállamok járványügyi helyzetét - a szállítóknak szigorú feltételeknek kell megfelelniük mind a származási gazdasággal, mind pedig a szállítandó sertésekkel kapcsolatban - ismertette Zsigó Róbert. 

A közlemény szerint a sertéstartóknak fontos tudniuk, hogy - a korábbi éveknek megfelelően - a monitoring mintavételeket továbbra is kötelesek elvégeztetni, mivel azok biztosítják Magyarország mentes státuszának megőrzését.

Aujeszky Aladár 1902-ben írta le először önálló betegségként a sertések tömeges megbetegedését okozó kórformát, amely elnevezésében világszerte őrzi a magyar állatorvos emlékét.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: