Autóipari beszállítóval állapodott meg a kormány

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a kormány a mexikói tulajdonú Nemak Győr Kft.-vel kedden Budapesten, a Külgazdasági és Külügyminisztériumban.


Az alumínium hengerfejek és motorblokkok gyártásával foglalkozó cég a magyar kormány az első latin-amerikai stratégiai partnere.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára köszöntőjében kiemelte: a győri gyár a világ legnagyobb autóipari vállalatait látja el, és jelentősen hozzájárul a magyar járműipar kapacitásának bővüléséhez.

A gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkár példaértékűnek nevezte a Nemak társadalmi felelősségvállalását, kiemelve a magyarországi duális szakképzésben való részvételét.

A Nemak Győrben mintegy 3 millió hengerfejet gyárt, éves árbevétele 55 milliárd forint, és jelenleg körülbelül 1000 szakembert foglalkoztat - ismertette David Toth, a Nemak Győr Kft. ügyvezető igazgatója.

Magyar Levente hangsúlyozta: a teljes magyar feldolgozóipar csaknem egyharmadát adó járműipar a magyar gazdaság húzóágazata, a kormány kiemelten támogat minden céget, amely ebben a szektorban vállal magyarországi jelenlétet.

A Nemak újabb nagyszabású beruházásokat tervez azok után, hogy az elmúlt években több milliárd forintos fejlesztéseket hajtott végre, és a dolgozói létszám is folyamatosan növekszik - közölte az államtitkár.

Hamarosan megalakul az a munkacsoport, amely a kormányzati illetékesek és a Nemak vezérkarának részvételével rendszeresen át fogja tekinteni a közös ügyeket, és megoldásokat fog ajánlani a kihívásokra - fogalmazott.

Ezzel kapcsolatban Magyar Levente elmondta: Győr térségében nagyon kevés a képzett szakember, ezért az ország távoli területeiről kell megszervezni, hogy a képzés és a győri munkavállalás lehetővé váljon.

Az államtitkár közölte: ez az 55. stratégiai együttműködési megállapodás, amelyet a kormány aláír. Ez is alátámasztja a magyar kormány törekvését, hogy erősítse Magyarország és a latin-amerikai térség államainak gazdasági-politikai együttműködését - emelte ki.

Elmondta azt is, hogy hamarosan gazdasági vegyesbizottsági ülést tartanak Mexikóban. A sikeres kapcsolatok elősegítik, hogy több mexikói vállalat válassza Magyarországot befektetési célpontként - hangsúlyozta Magyar Levente.

A kormány eddig 58, Magyarországon befektető vállalattal kötendő stratégiai partnerségi megállapodásról döntött.

Az első ilyen megállapodást 2012 nyarán írták alá, 2013 végére 36-ra nőtt a kormány stratégiai partnereinek száma, majd 2014-ben további 16-tal gyarapodott a lista.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: