Bérmegállapodást kötött az Eurowings a Vereinigung Cockpit

Öt évre szóló bérmegállapodást írt alá a Lufthansa-csoporthoz tartozó diszkont Eurowings légitársaság a pilóták jelentős részét tömörítő Vereingung Cockpit (VC) szakszervezettel - közölte a Lufthansa a honlapján. A Swiss eközben aláírta az új kollektív szerződést a VC-vel.


A megállapodás szerint a pilóták 2015-re 2,5 százalékos béremelést kapnak, a következő években pedig legalább 2 százalékos emelésre számíthatnak, amely az infláció mértékétől függően változhat.

A Vereingung Cockpit az Eurowings diszkont formába történő átalakítása, és a költségcsökkentések miatt 2014-ben tízszer sztrájkolt. A Lufthansa a csoport valamennyi tagját együttvéve több mint 9 ezer pilótát alkalmaz, közülük 5400-ra vonatkozik az a kollektív szerződés, amelynek átalakítása miatt a VC korábban sztrájkot hirdetett.

A Lufthansa-csoport közlése szerint a Swiss International Airlines megállapodott az új kollektív szerződés tartalmáról a VC-vel. A dokumentumok rögzítik, hogy a Swiss pilóták nyugdíjkorhatárát 60 évre emelik, és nagyobb biztonságot szavatolnak az elbocsátásokkal szemben, bár ezeket a közleményben nem részletezték. Emellett lefektették az alapjait az új életpálya-modellnek és rögzítették, hogy két pilóta-szakszervezetet is bevonnak a Bombardier CSeries és a Boeing 777-300-as típusok forgalomba állításánál.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: