Folyamatos a távhőszolgáltatók ellenőrzése

Hat távhőszolgáltató és három hulladékkezelő társaság után a szegedi, a celldömölki és a nyíregyházi távhőszolgáltató vállalatok ellenőrzését is lezárta az Állami Számvevőszék (ÁSZ), a jelentéseket szerdán hozták nyilvánosságra.


A számvevőszék tájékoztatása szerint tavaly 36 helyszínen kezdték meg az önkormányzati, illetve önkormányzati többségi tulajdonú hulladékgazdálkodó és távhőszolgáltató gazdasági társaságok működésének értékelését. Az ellenőrzések során a társaságok 2008 és 2012 közötti közfeladat-ellátását érintő gazdálkodási tevékenység szabályszerűségét vizsgálták.

Az ÁSZ célja, hogy a közfeladat-ellátásban részt vevő, államháztartáson kívüli gazdálkodó szervezetek működési és pénzügyi kockázatainak feltárásával, valamint az önköltségszámítás szabályszerűségének ellenőrzésével támogassa a közműdíjakkal kapcsolatos döntések megalapozottságát - közölte a számvevőszék.

Az ellenőrzés megállapításai alapján a gazdálkodás szabályszerűségének javítása érdekében a Szegedi Hőszolgáltató Kft. ügyvezetőjének két javaslatot, a gazdálkodás szabályszerűségének helyreállítása érdekében a celldömölki Cellenergo Kft. ügyvezetőjének négy javaslatot, az önkormányzati tulajdonosi joggyakorlás kontrolljainak erősítése érdekében Celldömölk város jegyzőjének további négy javaslatot, valamint a szabályozás javítása és az átlátható működés érdekében a nyíregyházi Nyírtávhő Kft. ügyvezetőjének szintén négy javaslatot tett az ÁSZ.

Az ellenőrzötteknek intézkedési tervet kell készíteniük, amelynek teljesítését az ÁSZ utóellenőrzés keretében értékelheti - áll a közleményben.

A jelentések megtalálhatók az ÁSZ honlapján.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: