Független központi adatgazda jön létre

A kormány múlt szerdai ülésén arról döntött, hogy független központi adatgazda jöjjön létre a közműszektorban és ezért létrehozta a Központi Adatgyűjtő és Feldolgozó Zrt.-t (KAF) - tudatta a Miniszterelnökség kedden az MTI-vel.


A központi adatgazdálkodó társaság megalakítása hozzájárul az energiaellátás biztonságának és hatékonyságának javításához, miközben választ ad a hazai közműszektor egyik évtizedes problémájára - indokolta a lépést közleményében a Miniszterelnökség. 

A társaságot 100 millió forintos alaptőkével és a 2,9 milliárd forint tőketartalékkal február 28-ig kell megalapítani. A KAF tulajdonosi jogait a Miniszterelnökséghez tartozó Magyar Fejlesztési Bank Zrt. gyakorolja. A társaság feletti szakmai felügyeletet a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal látja el. A KAF a földgázpiacon kezdi meg tevékenységét, működési feltételeinek megteremtése maga után vonja a vonatkozó ágazati szabályozás módosítását.

A KAF feladata, hogy az ágazati szereplők összehangolatlan, kevésbé átlátható mérési és elszámolási tevékenységét átláthatóbbá, egyszerűbbé és egységessé tegye. A KAF állami szereplőként napi szintű, pontos adatcserén keresztül szolgáltat majd megbízható műszaki és fogyasztási információkat a közműszektor aktuális működéséről az összes piaci szereplőnek.

A KAF által kínált szolgáltatást a piac szereplőinek jelenleg a rendszerüzemeltetők végzik. A változás nyomán az ilyen típusú feladatokat nem eltérő üzleti érdekek alapján működő magánvállalkozások, hanem egy megkülönböztetésmentesen eljáró, független állami intézmény végzi majd el. Ez a tiszta piaci versenyhelyzet érdekében tett fontos lépés - olvasható a közleményben.

Az új független állami intézmény egyúttal hozzájárul a fogyasztási igények, a rendelkezésre álló energiakészletek és az elosztóhálózati kihasználtság hatékonyabb összehangolásához. Így ennek köszönhetően csökken a közműszolgáltatásban résztvevők pénzügyi kockázati kitettsége, javul a hálózatfejlesztések tervezhetősége, ami hosszabb távon együtt járhat a nem lakossági ügyfelek által fizetett rendszerhasználati tarifák mérséklődésével - olvasható a közleményben.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: