Kedvezőtlenül alakult az őszi búza hozama Békésben

Békés megyében tavaly az őszi búza termésátlaga hektáronként 3,76 tonna volt, ami 19 százalékkal marad el az előző évitől, a terméskiesés legfőbb oka a mezei pocok kártétele volt - mondta az MTI-nek Barabás Béla, a Békés megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára.


A KSH első háromnegyed éves jelentése szerint a megyék összehasonlításában az őszi búza termelésében meghatározó Békésben volt a legalacsonyabb a hektáronkénti termésátlag, egy tonnával maradt el az országosan mért 4,7 tonnás átlaghozamtól.

Barabás Béla elmondta, hogy tavaly a pockok évtizedek óta nem tapasztalt mértékben elszaporodtak Békés megyében, száz hektáros búzatáblákat taroltak le, gyérítésük pedig kevés eredményt hozott. A hozamkiesésben kisebb mértékben szerepet játszott a kedvezőtlen csapadékeloszlás is, a késő téli és a kora tavaszi aszály, valamint a szintén ritkán megjelenő vörös rozsda kártétel.

Békés megyében tavaly 100 ezer 100 hektáron termeltek őszi búzát, ahonnan összesen 370 370 tonna termést takarítottak be. A jelentősebb kalászosok termésátlaga szintén elmaradt az országos átlagtól. Őszi árpát 15 ezer hektárról takarítottak be, 56 ezer tonna mennyiségben, a termésátlag hektáronként 3,7 tonna volt. A gazdálkodók 2014-ben 4,1 hektárról takarítottak be zabot, tavaszi árpát 6,2 ezer hektárról, a terület mind a két növény esetében kétszerese volt az előző évinek.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: