Keveslik a városfejlesztő magánberuházásokat

Annak ellenére, hogy az ország makrogazdasági mutatói az utóbbi időben javultak, a várostervezőknek munkát generáló városfejlesztő, munkahelyteremtő magánberuházások száma kevés - mondta Ongjerth Richard, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, sajtótájékoztatón szerdán Budapesten.


A szervezet úgy véli, hogy az önkormányzati fejlesztésekben az EU-támogatások erősen túlzott, 90 százalék feletti aránya az egyéb források súlyos hiányára utal. Megjegyezték azt is: egyelőre nem is látszik  törekvés arra, hogy az önkormányzatok megtérülő és fenntartható településfejlesztésre, gazdaságfejlesztő befektetők vonzására fordítható forrásai megteremtődhessenek, noha ezekre égető szükség lenne a szakemberek szerint.

Miután az önkormányzati fejlesztések 90 százaléka uniós támogatásból valósult meg 2007 és 2013 között, a pályázatokhoz szükséges volt a települések fejlesztési terveire. Két nagy projekt indult ebben a körben, az egyik a megyei városok, a másik pedig a járásközponti városok integrált településfejlesztési stratégiájának a megtervezése volt. Az előbbi másfél milliárd, az utóbbi pedig mintegy félmilliárd forintot tett ki - ismertette az adatokat az ügyvezető igazgató.

A településtervezők - amelyek magán cégek, illetve egyéni tervezők - a megrendelést az államtól és az önkormányzatoktól kapják. A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. felmérést végzett ez utóbbiak körében tavaly ősszel. Az eredmények szerint az önkormányzatok túl keveset költenek a jelentős urbanisztikai beruházások előkészítésére, így a tervek elkészítésére is. 

A másik megállapítása az volt a felmérésnek, hogy az önkormányzatok nem fordítanak elég figyelmet arra, hogy új magán-beruházásokat vonzzanak magukhoz, növelve a munkahelyek számát és az adóbevételt. Nem jelennek meg például olyan európai fórumokon, ahol megmutathatnák magukat a potenciális befektetőknek - tette hozzá Ongjerth Richard.

A Magyar Urbanisztikai Tudásközpont Nonprofit Kft. a Magyar Urbanisztikai Társaság által alapított innovációs központ. Olyan új módszereket és eszközöket kutat fel, amelyekkel a településtervezés valamint a településfejlesztés sikeresebbé tehető.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: