Kilenc ajánlat érkezett a szendrői acélmű privatizálására

Egyebek mellett orosz, brit, luxemburgi, svájci és bangladesi ajánlat is érkezett a smederevói (szendrői) acélmű privatizálására, a szerb kormánynál összesen kilencen érdeklődtek a veszteséges állami vállalat iránt - értesült a Blic című belgrádi napilap.


Szerbia azért döntött a privatizáció mellett, mert eddig évi 120 millió dollárral volt kénytelen szubvencionálni az üzemet, a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött egymilliárd euróról szóló, hároméves készenléti hitelmegállapodás egyik feltétele azonban az volt, hogy megvonják a veszteséges állami cégek kormányzati támogatását.

Az érdeklődők január 5-ig jelentkezhettek a szerb privatizációs ügynökségnél ajánlatukkal, amely a vállalat 80 százalékának megvásárlására vonatkozott. 

Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök korábban valóságos "mentőakciónak" nevezte az acélművek eladását. A belgrádi kormány magára vállalta a cég mintegy 400 millió dolláros adósságát, a vevőnek pedig kötelezettséget kell vállalnia arra, hogy az üzem egyik kohóját teljes kapacitással tovább működteti, a másikban pedig 2016 végéig újraindítja a termelést, továbbá tíz évig nem adja el üzletrészét.

Szerbia két éve már megpróbálkozott az acélmű eladásával, de akkor nem érkezett kötelező érvényű ajánlat.

A gyár igazgatója szerint 5 ezer munkahelyet menthetnének meg a cég eladásával, a jövőben pedig további 17 ezer munkahely létesülhetne. 

A beérkezett ajánlatokat pénteken tekintik meg. 

Zeljko Sertic szerb gazdasági miniszter korábban azt közölte, a kormány az idén 188 veszteséges állami céget bezár, és emiatt csaknem 5 ezer munkahely szűnik meg.

Forrás: MTI 
Közreadó: Pólus Média&n

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: