KSH: 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés novemberben

Tavaly novemberben 5,8 százalékkal nőtt az ipari termelés éves összehasonlításban az októberi 1,7 százalékos bővülés után, a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön az előzetes adatokat.


Az előző hónaphoz képest 3,3 százalékkal emelkedett az ipari termelés a szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok szerint, míg októberben 2,6 százalékos csökkenést jelentett a KSH.
A termelés 2014 első 11 hónapjában 7,6 százalékkal volt magasabb mint 2013 azonos időszakában.
Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a "hullámzás" alapvetően a járműgyártással függ össze, a többi ipari ágazatban inkább stagnálás volt. A járműgyártásnak rendkívül nagy súlya van, a kapcsolódó ágazatok nélkül is bő negyedét adja az ipari termelésnek - tette hozzá.

A múlt esztendő első tizenegy hónapjából háromszor, májusban, augusztusban és októberben csökkent az ipari kibocsátása az előző havival összehasonlítva. Ezek közül a legnagyobb, 5,7 százalékos  augusztusi visszaesést az autógyárak dolgozóinak szabadságolásával és a típusváltással indokolt átszerszámozással magyarázták az elemzők.

Éves összehasonlításban tavaly márciusban, májusban, júniusban és júliusban is kétszámjegyű, azaz tíz százaléknál magasabb volt az ipari termelés növekedése és a novemberi adatot is beleszámítva tizenötödik hónapja, 2013 szeptembere óta megszakítás nélkül tart az emelkedés.

Az ipari termelés részletes adatait január 14-én közli a KSH.(GRAFIKA)

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: