KSH: novemberben is 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

Az üzemanyag-forgalom élénkülése nyomán novemberben is az előző havival azonos, 5,2 százalékos növekedést mutatott a kiskereskedelmi forgalom volumene - jelentette az első becslés alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A naptárhatástól megtisztított és a kiigazítatlan adat megegyezik.


Az üzemanyag-forgalom éves összevetésű növekedése az októberi 6,5 százalékról 8,5 százalékra gyorsult, miközben az élelmiszereladások élénkülése 3,7-ről 3,4, a nem élelmiszer jellegű termékek értékesítésének emelkedése 6,6 százalékról 5,8 százalékra mérséklődött.

A kiskereskedelmi forgalom 5,2 százalékos októberi és novemberi növekedése április óta a legmagasabb adat.

2014. január-novemberben - mind a nyers, mind pedig a naptárhatástól megtisztított adatok szerint - 5,1 százalékkal bővült a kiskereskedelmi forgalom. Ez az adat ugyanakkor nem hasonlítható össze az előző év azonos időszaki számokkal, mivel 2013. július 1-jétől átalakult a dohánytermékek kiskereskedelmének szerkezete.

Ezzel egyidejűleg a kiskereskedelmi adatok forrásában is változás volt: a KSH az élelmiszer-kiskereskedelem forgalmán belül a dohányáru-szaküzletek forgalmának megállapításához a korábbi mintavételes adatgyűjtésen alapuló becslés helyett a teljes körű dohányforgalmi adatokat használja.

A korábbi mintavételes adatgyűjtés KSH által közölt becslése szerint a tavalyi év első tizenegy hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 3,9 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül az üzemanyag-kereskedelem nőtt legnagyobb mértékben, 5,4 százalékkal, míg az élelmiszer kereskedelem 2,2, és a nem élelmiszer termékek kiskereskedelme pedig 5,2 százalékkal bővült.

A KSH január 29-én közli a novemberi kiskereskedelmi forgalomra vonatkozó második becslését.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: