Mabisz: ösztönözte a nyugdíjbiztosítások vásárlását az adókedvezmény

A múlt év szeptemberének végéig a biztosítók több mint 45 ezer nyugdíjbiztosítási szerződést kötöttek, ebben jelentős szerepe volt annak, hogy 2014-ben már adókedvezményt lehetett igénybe venni ezek után - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) csütörtökön az MTI-vel.


A piacon 50-féle, adókedvezményre jogosító nyugdíjbiztosítási szerződés érhető el, az egy szerződésre jutó éves átlagos díj elérte a 212 ezer forintot - áll a közleményben.

A közlemény idézi Molnos Dánielt, a Mabisz főtitkárát, aki szerint az időskorra való magtakarítást ösztönzi az állam azzal, hogy az adókedvezménnyel a nyugdíjbiztosítások is felzárkóztak a nyugdíj-előtakarékossági számlához, illetve az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz. Az utóbbi kettő korábban is állami támogatást élvezett az adórendszeren keresztül. Az induló év után várhatóan tovább növekszik a nyugdíjbiztosítások jelentősége - tette hozzá a főtitkár.

Az adókedvezmény - a személyi jövedelemadóból - a nyugdíjbiztosításra befizetett összeg 20 százaléka, de legfeljebb évi 130 ezer forint.

A közlemény idézi a GfK Hungária felmérésének azt az adatát is, amely szerint a nyugdíjas évekre elsősorban a 40-49 évesek takarékoskodnak. Ebben a korosztályban a megtakarítással rendelkezők 22 százaléka gondoskodik majdani nyugdíja kiegészítéséről.

Az MTI megkeresésére az Aegon Magyarország azt közölte, hogy 2014-ben - a teljes évben - közel 11 ezer nyugdíjbiztosítást értékesített, az átlagdíj 180 ezer forint volt. A Generali Biztosítónál az eladott szerződések száma valamivel meghaladta a 7 ezret, az átlagdíj viszont 250 ezer forint volt.

Forrás: MTI 
Közreadó: Pólus Média&n

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: