Megsemmisítették a horvátok koncessziókat megvonó döntését

A közigazgatási bíróság megsemmisítette a horvát gazdasági minisztérium 2011-ben hozott, koncessziókat megvonó döntését, amelyben visszavonta az INA horvát olajvállalat kutatási engedélyét a Dráva koncesszió ügyében - közölte az INA szerdán honlapján.


Az INA ezért kérni fogja, hogy a kutatási engedélyt hosszabbítsák meg azzal az időszakkal, amely alatt nem végezhetett  munkálatokat a területen. 

Az INA közleményében kiemelte, hogy a közigazgatási bíróság megállapította: "a gazdaság minisztérium nem tudta bebizonyítani, hogy az INA nem teljesítette volna kötelezettségeit, amiért megvonták tőle az engedélyt". 

A koncessziós engedély a bíróság döntésével újra érvényessé vált, de a kutatási engedély 2014 végén lejárt. 

A koncessziókat még a Jadranka Kosor vezette kormány vonta meg 2011. július 29-én, azzal az indoklással, hogy a vállalat még az előkészítő munkálatokat se kezdte meg az olajkutatásokhoz a 2010. december 30-án megkapott engedély alapján. 

A horvát legfelső bíróság 2014. szeptember 11-én döntött úgy, hogy érvényteleníti a Száva környékén található koncessziók elvételét, és szeptember 18-án hasonló döntést hozott az északnyugati mezők ügyében is. A harmadik, a Dráva koncesszió ügyében a bíróság most hozott döntést. 

A vállalat közleményében emlékeztet arra, hogy a 2014 szeptemberében meghozott ítélet után a jelenlegi gazdasági minisztérium novemberben újra megvonta a koncessziókat a cégtől. 

Figyelembe véve, hogy az INA ezt is törvénytelennek tartotta, újra panasszal élt a bíróság felé - írták. 

A vállalat hangsúlyozta, hogy az engedélyek visszavonásával jelentősen korlátozták az INA kutatási tevékenységét az elmúlt időszakban, így a vállalat nem tudott egy közel 1 milliárd kunás (130 millió eurós) projektet megvalósítani. 

A gazdasági minisztérium az közölte: nem kapta meg a közigazgatási bíróság döntését, sem a közigazgatási eljárás folytán beadott dokumentációt a kutatási engedélyek visszavonásáról, ezért nem tudja kommentálni az INA közleményét.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: