Nőtt az ipari termelés Horvátországban

A horvát ipari termelés volumene 1,2 százalékkal nőtt 2014-ben, ötéves folyamatos lejtmenet után először - idézi a horvát statisztikai hivatal adatait a Poslovni Dnevnik gazdasági napilap pénteken.


A lap szerint a szerény növekedés még nem ad okot örömre, mivel továbbra is 17 százalékkal a 2008. évi alatt marad. 

Az ipari termelés növekedése nem volt hatással a foglalkoztatottságra, amely a tavalyi adatok szerint továbbra is csökken: az iparban dolgozók száma 1,7 százalékkal esett vissza. Ezen felül viszont nőtt a munkatermelékenység 3 százalékkal – írta a lap.

A legnagyobb növekedés az élelmiszeriparban történt: 20,7 százalékkal volt magasabb tavaly decemberben, mint a megelőző év azonos időszakában. Az élelmiszeripar az össz ipari termelés 15 százalékát teszi ki Horvátországban. A főbb csoportok tekintetében a termelés volumene tavaly mindössze az energiatermelés területén csökkent, mégpedig 6,2 százalékkal, az összes többinél növekedés volt tapasztalható. 

Gazdasági szakemberek 2015-ben további ipari növekedést jósolnak, ezt nem a hazai kereslet növekedésével támasztják alá, amely továbbra is „kimerült”, hanem a külföldi kereslet növekedésével magyarázzák. Figyelmeztetnek azonban, hogy szem előtt kell tartani a negatív piaci hatásokat - itt az orosz piacra utalnak -, valamint azt, hogy Horvátországban továbbra is csak mérsékelten nő a külföldi partnerek száma.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: