Oroszország elsőként engedné be a magyar sertéshúst

Oroszország hat Európai Uniós országnak, köztük Magyarországnak engedélyezné elsőként a sertéshús exportját azután, hogy Moszkva feloldja a tavaly bevezetett két behozatali tilalmat.


A több orosz hírportál által idézett Szergej Dankvert, az orosz állategészségügyi és növényvédelmi szövetségi szolgálat, a Rosszelhoznadzor vezetője azt mondta, hogy az első körbe Franciaország, Magyarország, Olaszország, Németország, Dánia és Hollandia került. "Tart annak az előkészítése, hogy milyen sorrendben történjen a hat országban a gyárak ellenőrzése" - jegyezte meg.

Szergej Dankvert hozzátette: csak azok a cégek kezdhetik meg a sertésszállítást, amelyek megfelelnek az orosz állategészségügyi előírások legszigorúbb, négyes fokozatának.

Az illetékes orosz hatóság vezetője szerint várhatóan már a jövő héten írásban értesítik az érintett hat ország cégeit, hogy készüljenek fel az ellenőrzésre.

Válaszul az ukrán válság miatt kivetett nyugati büntetőintézkedésekre Oroszország augusztus 7-én megtiltotta számos  élelmiszer importját az Európai Unió országaiból. Emellett Oroszország 2014 óta tiltja az élősertés és feldolgozott termékeik importját az Európai Unióból az afrikai sertéspestis miatt.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: