Rekordszintű árbevétel a Scanianál

Korábban soha nem látott szintre, 92 milliárd svéd koronára nőtt a Scania autóipari cég tavalyi árbevétele világszinten, ami 6 százalékkal haladja meg a 2013-as bevételt - közölte a Scania Hungária Kft. csütörtökön az MTI-vel.


A vállalat üzemi eredménye 3 százalékkal, 8,751 milliárd svéd koronára (1 svéd korona mintegy 33,5 forint) nőtt 2014-ben éves összehasonlításban.

A közleményben Martin Lundstedt, a Scania elnök-vezérigazgatója kifejti: a szervizszolgáltatások és a pénzügyi szolgáltatásokból származó növekvő bevételeket, illetve az árfolyamok kedvező alakulását valamelyest ellensúlyozta a gyengébb piaci mix (az eladott drágább és olcsóbb járművek aránya).

Hozzátette: a Scania 2013-hoz képest megerősítette helyzetét Európában és növelte piaci részesedését Euro 6 termékválasztékának és az alternatív üzemanyagokkal működő széles motorválasztékának köszönhetően. Csökkent azonban a latin-amerikai rendelésállomány, Brazíliában az alacsony gazdasági aktivitás, valamint a támogatási rendszer körüli bizonytalanságok voltak negatív hatással a keresletre. Az oroszországi rendelésállomány szintje nem változott, habár a régió kilátásai még mindig bizonytalanok. 

A buszokra leadott rendelések mennyisége folyamatosan növekszik, leginkább az ázsiai térségnek köszönhetően. Motorok terén mind a rendelésállomány, mind a leszállított mennyiség az eddigi legnagyobb darabszámot érte el.

A Scania hosszú távú tervei szerint folytatná piaci részesedésének növelését a szervizek és a hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások terén. Ennek eredményeképpen szolgáltatásokból származó bevételei 8 százalékos éves növekedéssel 18,8 milliárd svéd koronát tettek ki 2014 folyamán. A pénzügyi szolgáltatások területén a valaha volt legmagasabb értéket érte el a vállalat 1 milliárd svéd korona feletti üzemi eredménnyel. 

A sebességváltók terén a Scania együttműködést kezdeményezett az MAN-nel, amely erősebb termékválasztékot fog eredményezni és hosszú távon jelentős szinergiákat generál.

A Scania a világ vezető nehéztehergépkocsi-, autóbusz-, hajómotor- és iparimotor-gyártói közé tartozik, több mint 40 ezer alkalmazottal mintegy száz országban van jelen. A kutatás és fejlesztés jellemzően Svédországban összpontosul, míg a termelés Európában és Dél-Amerikában folyik, az alkatrészek és komplett járművek gyártásának világméretű megosztásának lehetősége mellett.

A Magyarországon 1990 óta jelen lévő vállalat mintegy 170 alkalmazottat foglalkoztat. A nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint 2013-ban 12 milliárd forint árbevétel mellett 547 millió forint adózott eredményt ért el. 2012-ben 10 milliárd forintos árbevételt és 299 millió forint adózott nyereséget könyvelhetett el a cég.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: