Rendkívül kedvező a novemberi kiskereskedelmi növekedési adat

Rendkívül kedvezőnek minősítette a Központi Statisztikai Hivatal által nyilvánosságra hozott, novemberi 5,1 százalékos kiskereskedelmi bővülést Glattfelder Béla, amely szavai szerint alapvetően annak köszönhető, hogy nőtt az emberek elkölthető jövedelme.


A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten az AGROmashEXPO szakkiállításon az MTI kérdésére kifejtette: tavaly egész évben a kiskereskedelemben mintegy 5 százalékos növekedés volt. Várhatóan hasonló ütemben bővült a decemberi forgalom is. 

Ennél is fontosabb - tette hozzá -, hogy 2013 második fél éve óta tart Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom növekedése. 

A növekedés alapvetően annak köszönhető, hogy az embereknél több pénz marad, részben az adórendszer átalakítása, részben a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a rezsicsökkentés miatt. Az adórendszer átalakításában ezt segítette például a gyed-extra bevezetése. A foglalkoztatásra pedig a munkahelyvédelmi akcióterv gyakorolt pozitív hatást, amelynek révén Európában egyedülálló módon nőtt a foglalkoztatottak száma - fűzte hozzá.

Külön öröm - hangsúlyozta -, hogy az élelmiszerek forgalma is mintegy 4 százalékos emelkedést mutat, de kiemelkedő a ruha- és cipőforgalom 15 százalékos növekedése is. Emellett jelentős mértékben nőtt az üzemanyagok forgalma is, köszönhetően az energiahordozók árcsökkenésének. 

Az infláció pedig nulla körüli, így az emberek 40 év óta először tapasztalhatják, hogy a fizetésemelésüket nem viszi el az infláció, az tényleges vásárlóerő-növekedését eredményez - mondta Glattfelder Béla.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: