Romániában újabb bank ajánlott könnyítést frankhiteleseinek

Romániában a görög kézben lévő Banca Romaneasca hétfőn átmeneti könnyítést ajánlott fel frankhiteleseinek, akik három hónapig az eddiginél mintegy 0,8 százalékkal alacsonyabb kamattal törleszthetik svájci frankban felvett hiteleiket.

Romániában újabb bank ajánlott könnyítést frankhiteleseinek

A bank úgy döntött: a következő három hónapban a jelenleg -0,954 százalékon (negatív tartományban) lévő frank Libor kamatlábat veszi alapul, egészen addig, amíg a londoni piacon közzéteszik a frank globális irányadó bankközi kamatlábának új értékét.

Romániában hat bank 75 ezer lakossági ügyfele került nehéz helyzetbe a svájci frank váratlan erősödése miatt. Az érintett bankok többsége kisebb-nagyobb mértékű átmeneti könnyítést ajánlott frankhiteleseinek.

Eddig az OTP Bank Romania a törlesztőrészletek kamatának 1,5 százalékkal való ideiglenes csökkentését ajánlotta fel frankhiteleseinek, a Volksbank romániai frankhitelesei három hónapig tavalyi árfolyamon fizethetik törlesztőrészleteiket, a Raiffeisen romániai bankja pedig a júniusban esedékes félszázalékos kamatcsökkentés előrehozásával próbált könnyíteni frankhitelesei helyzetén.

A Mediafax hírügynökség szerint a 75 ezer frankhiteles csaknem harmada azzal a Bancposttal kötött hitelszerződést, amely még semmilyen intézkedést nem jelentett be. A frankhitelesek 24 százaléka a Volksbanktól, 20 százaléka a Pireus Banktól, 11 százaléka a Raiffeisentől, 7 százaléka a Banca Romaneascától és két százaléka az OTP-től vett fel hitelt.

Vasárnap tüntetést rendezett a romániai frankhitelesek szövetsége Bukarestben, a hitelek lejre váltását követelve. A tüntetők petícióban sürgették egy olyan jogszabály elfogadását, amely lehetővé tenné, hogy a devizahitelesek az eredeti árfolyamnál legfeljebb 20 százalékkal magasabb árfolyamon lejre váltsák hitelüket, a kamatfeltételek és a teljes hiteldíjmutató (THM) megváltoztatása nélkül. A román kormány azonban már korábban közölte: nem akar semmilyen megoldást kötelezővé tenni a bankok számára.

A román nemzeti bank (BNR) becslése szerint a romániai bankok csaknem 4,3 milliárd lej (300 milliárd forint) veszteséget könyvelnének el, ha a hitelszerződés megkötésekor érvényes árfolyamon váltanák lejre ügyfeleik svájci frankban felvett hitelét.

Romániában a teljes - 100 milliárd lejt valamivel meghaladó - lakossági hitelállomány alig 8,2 százalékát vették fel svájci frankban az ügyfelek. A hitelek több mint felét euróban, mintegy 40 százalékát pedig lejben vették fel a romániai bankok ügyfelei.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: