Szkeptikusan tekint az EU az orosz gázvezeték ötletére

Az Európai Unió szkeptikusan tekint a Törökországon áthaladó orosz gázvezeték ötletére, többen megalapozatlannak tartják a tervet - írta az EUobserver uniós ügyekkel foglalkozó hírportál hétfőn.

Szkeptikusan tekint az EU az orosz gázvezeték ötletére
Szkeptikusan tekint az EU az orosz gázvezeték ötletére

A hírportálnak nyilatkozó egyik forrás szerint jelenleg nincsenek tervek, hogy miniszteri szinten is megvitassák, mi a teendő, ha a mostani ukrajnai vezeték és a meghiúsult Déli Áramlat helyett Törökországon át szállítana gázt Európába Oroszország. Egy ilyen beszélgetésre legközelebb március elején kerülhet sor.

Egy másik forrás szerint sem kell teljesen komolyan venni az orosz bejelentést. Azért nincs még egyeztetett uniós álláspont, mert a mostani helyzetben mindkét oldalon merülnek fel különböző ötletek, amelyekre nincs lehetőség mindig hivatalos választ adni. 

Nyilatkozott a hírportálnak Fabio Genoese, a Centre for European Policy Studies intézet munkatársa is. Szerinte az EU nincs annyira rászorulva az orosz gázra, mint korábban, ezért ilyen nyugodtak az európai döntéshozók. 

Hivatalosan eddig Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke és energiaügyi biztos szólalt meg, aki a Wall Street Journal napilapnak adott január 22-ei interjújában elmondta, hogy az első számítások szerint gazdaságilag nem működőképes az orosz terv. A biztos hiszi, hogy az oroszok újra megvizsgálják javaslatukat, és olyan tervvel állnak elő, amely elfogadható európai partnereiknek.

Alekszej Miller, a Gazprom orosz energetikai vállalat vezérigazgatója január 14-én közölte az energiaügyi biztossal Moszkvában, hogy Oroszország az európai partnereinek eddig Ukrajnán keresztül szállított földgázt áttereli Törökországba. Európának eszerint gondoskodnia kell az új gázszállítási útvonalak kiépítéséről, hogy a török-görög határon megkaphassa a földgázt. 

Miller megerősítette, hogy a Déli Áramlat projektet lezárták, a Török Áramlat lesz az egyetlen útvonal, amelyen keresztül az egyelőre Ukrajnán áthaladó orosz földgázt a jövőben szállítani tudják.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: