Újraéledt a vita a vasárnapi zárva tartásról

Lublin városának egyik ellenzéki önkormányzati képviselője felszólította a város vezetését, hogy tiltsák be az üzletek vasárnapi és ünnepi nyitva tartását.


A jobboldali ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) egyik önkormányzati képviselője felszólította Lublin város elnökét (aki a kormány képviselője), hogy szüntesse meg az üzletek vasárnapi és ünnepi nyitva tartásának "szégyenletes" gyakorlatát. Szerinte e napokat a családnak, a barátoknak és az Úristennek kellene szentelni, és arra hivatkozik, hogy több európai országban is ez a gyakorlat. A javaslattevő úgy véli, az a város vezetésének a dolga, hogy erre megtalálja a jogi lehetőséget és kidolgozza a szabályozás részleteit - írta a Gazeta Wyborcza.

Lengyelországban jelenleg évente 13 ünnepnapon kötelesek zárva tartani az üzletek. A katolikus egyházhoz közelálló politikai pártok és önkormányzatok rendszeresen előveszik a vasárnapi nyitva tartás betiltásának ügyét, legutóbb tavaly bukott meg az erről szóló törvényjavaslatuk a szejmben.

A helyi önkormányzatok több városban is betiltották a szupermarketek vasárnapi munkáját, de ezeket a rendeleteiket az alkotmánybíróság megsemmisítette. A mostani esetben a lublini városelnöki hivatal úgy nyilatkozott, hogy ezt az ügyet csak országos szinten, törvénnyel lehet rendezni.

Forrás: napi.hu

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: