A horvát és a szlovén export is nőtt tavaly

A horvát és a szlovén export is nőtt 2014-ben a két ország statisztikai hivatalának jelentése szerint.


A horvát export elérte a 10 milliárd eurót, ami 800 millió euróval, 8,4 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt – közölte az állami statisztikai hivatal kedden (DZS). Az import 17 milliárd euró volt, 3,7 százalékkal több, mint 2013-ban. A 6,6 milliárd euró kereskedelmi mérleghiány 2,7 százalékkal kevesebb, mint az előző évben volt. Javult az export aránya az importhoz képest: a 2013-as 58,1 százalékról tavaly elérte a 60,7 százalékot.

Branko Grgic regionális fejlesztési miniszter az adatok közzététele utána azt mondta, hogy szerinte a javulás az Európai Unióhoz történt csatlakozás pozitív hatásainak köszönhető.

Szlovénia tavaly 23,04 milliárd euró exportot bonyolított le, ami az előző évhez képest 6,9 százalékos növekedést mutatott az ország statisztikai hivatalának jelentése szerint.Az import 2,4 százalékkal nőtt, 22,66 milliárd euróra. A külkereskedelmi többlet 394 millió euróra rúgott.

A kormányhivatal makrogazdasági elemzése szerint az export növekedése és az Európai Unió által biztosított eszközök sikeres lehívása volt a legfőbb motorja a gazdaság javulásának, így Szlovéniában több éves stagnálás után nőtt a bruttó hazai termék (GDP), amely a becslések szerint tavaly 2,5 százalékkal haladta meg az előző évit.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: