Magyar Államkincstár: több mint 150 ezer ügyfél

A Magyar Államkincstárban december végén több mint 150 ezer ügyfél rendelkezett értékpapír-nyilvántartási számlával, a számlákon több mint 686 milliárd forint névértékű állampapír volt - mondta Dancsó József, a Magyar Államkincstár elnöke az intézmény szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.


Dancsó József elmondta: a Kincstári Start-értékpapírszámlák száma tavaly december végén megközelítette a 66 ezret, amelyből a Babakötvény 2013. december 2-i indulása után mintegy 49 ezret nyitottak az előtakarékoskodni kívánó szülők. A Kincstári Start-értékpapírszámlákon - tavaly év végén - országosan összesen több mint 10 milliárd forint névértékű Babakötvény volt - tette hozzá.

Az eseményen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti államtitkára a szerdán közölt statisztikai adatokat kommentálva kedvezőnek ítélte a lakosság számára azt, hogy 1,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak januárban a tavalyi év első hónapjához képest.

Dancsó József kiemelte: az államadósság finanszírozása sokkal biztonságosabb, ha a finanszírozásban jelentős szerepet játszanak a belföldi befektetők, közöttük a lakossági kisbefektetők, mert a legmegbízhatóbb újrabefektető csoport a lakosság. Fontos, hogy a kifizetett kamat minél nagyobb részét belföldön használják fel, vagy fektessék be újra - mondta a kincstár elnöke.

Hozzátette: az ország stabilitása szempontjából lényeges, ha a lakosság a megtakarítások jelentős részét állampapírba fekteti, így egyre nagyobb arányban belülről finanszírozható az államadósság.

Dancsó József szólt arról, hogy kidolgozták a kincstár középtávú stratégiáját, amelynek célja, hogy a kincstár a feladatait a szolgáltatásokra koncentrálva, az ügyfelek igényeihez igazodva magas szakmai színvonalon lássa el.

Kifejtette: a Magyar Államkincstár ügyfelei - a tavaly december végi adatok szerint - leginkább a 3, illetve az 5 éves futamidejű, inflációkövető Prémium Magyar Államkötvény különböző sorozataiban tartják a pénzüket. A 2014. március 17-étől vásárolható 4, 6, illetve 10 éves futamidejű Bónusz Magyar Államkötvény is nagyon  sikeres állampapír.

Hozzáfűzte: tavaly ősszel 23 helyen nyílt állampapír értékesítési pont, így országosan ma már 54 ügyfélszolgálaton vehető igénybe a kincstár állampapír-forgalmazási szolgáltatása.

Dancsó József kérdésre elmondta: a Miniszterelnökség irányításával napirenden van az államkincstár feladatainak átalakítása. Azt már eldöntötték, hogy a családtámogatási rendszer elkerül a kincstártól, ezzel együtt a jövőben a kincstár a Területfejlesztési Operatív Program közreműködő szervezete lesz, ezzel bővül az intézmény feladatköre - mondta a kincstár elnöke.

Kérdésre válaszolva Tállai András a Letelepedési Államkötvénnyel kapcsolatban kiemelte: ezek az állampapírok csak a lejáratkor jelentenek költséget az államnak. A forgalmazó cégek saját maguk határozzák meg költségeiket, de ezeket a ráfordításokat nem az államnak, hanem a kötvényeket jegyzőknek kell állniuk. Arról a   letelepedési kötvényt jegyzők döntenek, hogy ilyen költségstruktúra mellett is hajlandóak-e jegyezni a kötvényt - mondta Tállai András, hozzátéve, ha a forgalmazást az állam végezné, az jelentős kiadásokkal járna.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: