A német export az idén ismét csúcsot dönthet

A német gazdaság kivitele 2014 után az idén ismét rekordot dönthet a német kül- és nagykereskedelmi vállalatok szövetségének (BGA) előrejelzése szerint.


A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn közölt jelentése alapján az export értéke tavaly 1133,6 milliárd euró volt, meghaladta a 2012-ben beállított rekordot és 3,7 százalékkal nőtt 2013-hoz képest.  

Anton Börner, a BGA elnöke az adatokat kommentálva kiemelte, hogy 2014 "nem volt egyszerű év", mert a világgazdaság kibontakozását egyebek között az ukrán válság, az Iszlám Állam terrorszervezet előretörése és az ebolajárvány is hátráltatta, de a német gazdaság ebben a környezetben is jól teljesített.

A BGA honlapján megjelent előrejelzés szerint az export az idén új csúcsra emelkedhet, 4 százalékos növekedéssel 1172 milliárd euróra. A kivitel bővülését elsősorban az euró dollárral szembeni gyengülése ösztönzi, ami tovább javítja a német termékek versenyképességét. Ugyanakkor a nemzetközi válságok továbbra is fékezik a növekedést, például az orosz piacon további visszaesés várható, miután tavaly nagyjából 6 milliárd eurós kiesés keletkezett az ukrán válság nyomán Oroszország ellen elrendelt szankciók és a rubelárfolyam zuhanása miatt.

A BGA szerint a külkereskedelmi mérleg többlete is tovább emelkedhet, ugyancsak a gyenge euró következtében.

A Destatis adatai szerint tavaly az export és a 916,5 milliárd euró értékű import mellett a külkereskedelmi mérleg többlete is történelmi csúcsra emelkedett, 217,0 milliárd euró volt, lényegesen több a 2013-as 195,0 milliárd eurónál. Az előző rekord 2007-ben volt, 195,3 milliárd euró.

A tavalyi többlet a hazai össztermék (GDP) 7,5 százalékának felel meg. Az Európai Bizottság szerint a GDP 6 százalékát tartósan meghaladó mérlegtöbblet veszélyezteti a gazdaság stabilitását. A bizottság tavaly is figyelmeztette Németországot, javaslata szerint a beruházások erősítésével élénkíteni kell a belföldi keresletet.

Németországot széles körben bírálják a külkereskedelmi mérleg tartós és jelentős többlete miatt, a bírálatok szerint a német gazdaság "exportfüggősége" és a belső kereslet gyengesége árt a világgazdaságnak és hátráltatja az euróövezeti válság leküzdését.

A müncheni ifo gazdaságkutató intézet számításai szerint a GDP-hez mérten a német külkereskedelmi mérleg többlete a legnagyobb a világon, és még a második és harmadik helyezett Kína és Szaúd-Arábia összesített többletét is meghaladja.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: