A Principális kotrási munkáiról tájékozódott a zalai kormánymegbízott

Rendkívüli kormányzati forrásból, mintegy 135 millió forint felhasználásával zajlik a mederkotrás a Principális-csatornán, ahol a múlt év őszén rekordmagas vízállás okozott elöntéseket - mondta el Nagykanizsán tartott sajtótájékoztatóján pénteken a Zala megyei kormánymegbízott.


Rigó Csaba - aki egyben a megyei védelmi bizottság elnöke is - a helyszínbejárás kapcsán felidézte, hogy 2013 tavaszán az olvadáskor, majd 2014 őszén a hatalmas esőzések után alakult ki rendkívüli helyzet, amelynek egyik megoldásaként két szakaszon kezdődhetett meg nemrég a mederkotrás. Alsórajk és Magyarszerdahely között 14, továbbá Nagykanizsán a kiskanizsai és a bajcsai városrész között 9 kilométeren tisztítják meg a növényzettől a medret és eltávolítják az iszapot.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság minél előbbi megoldást szorgalmazott, amelyhez a szükséges 135 millió forintot rendkívüli kormányzati forrásból a Belügyminisztérium biztosította. Az ebből megkezdett mederkotrásnak köszönhetően a későbbi nagy mennyiségű víz már sokkal gyorsabban tud levonulni a Murába torkolló csatornán keresztül.

A kormánymegbízott jelezte ugyanakkor azt is, hogy ez még nem a végleges megoldás, az alacsonyan fekvő területek elöntése ellen Nagykanizsán például gátépítésre is szükség lesz. 

Kitért arra is, hogy a nagy mennyiségű csapadék által tavaly ősszel okozott villámárvizek után felmérték a szakemberek Zalában az árvízveszélyes körülményeket. A megállapítások kapcsán azután megerősítették a lendvadedesi, a kávási és a zalaszentgyörgyi víztározót, illetve további hasonló létesítmények építését is tervezik. A Murán pedig még az idén elvégezhetik 2,8 milliárd forintos költséggel a murakeresztúri öblözet gátjának megerősítését.

Dénes Sándor (Fidesz-KDNP), Nagykanizsa polgármestere a Principálison zajló munkálatokról azt mondta: ha az időjárási körülmények engedik, április végére befejeződhet a mederkotrás. Hozzátette, hogy a kiskertekben és a pincékben álló rendkívül magas szinten lévő talajvízzel - amit a korábbi nagy mennyiségű csapadék okozott -, sajnos nem nagyon lehet mit kezdeni, de a mederkotrás és a tervezett gátépítés legalább az elöntésektől megkíméli az alacsonyabban fekvő területeket.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: