A szlovákiai nagyprivatizáció levezénylője lett Ivan Miklos

A szlovákiai nagyprivatizáció levezénylője, Ivan Miklos volt pénzügyminiszter lett az ukrán pénzügyi tárca vezetőjének főtanácsadója - közölte kijevi forrásokra hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség csütörtökön.


Ivan Miklos, aki már a kijevi kormány sokadik külföldi tagja, annak a Natalija Jareszkónak lett a főtanácsadója, aki az Amerikai Egyesült Államokban született, és mielőtt pénzügyminiszterré nevezték ki, ott is élt - állapította meg a szlovák hírügynökség, hozzátéve: hivatalos ukrán források szerint Ivan Miklos új posztján a helyi adórendszerrel összefüggő kérdésekkel és a költségvetés átszervezésével foglalkozik majd.

Ivan Miklos nem sokkal az 1989-es rendszerváltoztatást követően, az új generáció tagjaként jelent meg a szlovák politikában, kormányzati szerepvállalása során pedig a neoliberális gazdaságpolitika szlovákiai zászlóvivőjeként lett ismert. A nagypolitikába privatizációs miniszterként lépett be a múlt század kilencvenes éveinek elején, majd Mikulás Dzurinda első kormányának gazdasági ügyekért felelős miniszterelnök-helyettese lett. Később a szlovák kormányban kétszer is ő töltötte be a pénzügyminiszteri posztot, első alkalommal Mikulás Dzurinda második kormányában, másodszor pedig Iveta Radicová kabinetjében.

A meciari korszak kivételével Ivan Miklos nevéhez köthető a szlovákiai nagyprivatizáció levezénylése, az egykulcsos adórendszer szlovákiai bevezetése, valamint az ország euróövezethez való csatlakozásának előkészítése is. Ivan Miklos tavaly nyáron Mikulás Dzurinda egykori kormányfővel közösen lépett ki a szlovák jobboldal egykoron meghatározó, ám az elmúlt években szinte teljesen lemorzsolódott pártjából, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió-Demokrata Pártból (SDKÚ-DS), s azóta nem volt aktív a szlovákiai politikai életben.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: