Stagnált az euróövezeti ipari termelés

Tavaly decemberben az euróövezet ipari termelése a várt növekedés helyett stagnált az előző havihoz képest, az Európai Unióban viszont kissé növekedett - közölte csütörtökön az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat.


Az elemzők által jelzett 0,2 százalék növekedéssel szemben tavaly decemberben nem változott az előző havihoz képest a 18 tagú euróövezet ipari termelése, 0,1 százalékkal növekedett viszont a 28 tagú Európai Unióban. Novemberben mindkét régióban 0,1 százalékkal növekedett az előző havihoz képest az ipari termelés.

Az egy évvel korábbihoz képest tavaly decemberben a várt 0,3 százalékos növekedés helyett 0,2 százalékkal csökkent az euróövezet ipari termelése, de 0,3 százalékkal nőtt az Európai Unióban.

Decemberben az előző havihoz képest a legynagyobb mértékben Írországban (12,4 százalék), Portugáliában (3,6 százalék) és Máltán (3,3 százalék) csökkent az ipari termelés. A legnagyobb növekedés Lengyelországban (2,0 százalék), Franciaországban (1,6 százalék) és Svédországban (1,2 százalék) volt.

A legnagyobb éves csökkenést decemberben Görögországban regisztrálták, 4,2 százalékosat, valamint Máltán, 3,8 százalékosat és Portugáliában 3,1 százalékosat. Éves összevetésben a legnagyobb növekedést az írországi ipari termelés érte el, 18,2 százalékosat, valamint az észtországi, 7,6 százalékosat, illetve a lengyel, 5,7 százalékosat.

Az euróövezet ipari termelése 2014-ben 0,6 százalékkal, az Európai Unió ipari termelése pedig 1,0 százalékkal nőtt a 2013-ashoz képest.

Magyarországon az Eurostat adatai szerint az ipari termelés tavaly decemberben az előző havihoz képest 1,8 százalékkal csökkent, 2013. decemberéhez képest 4,6 százalékkal emelkedett.

Forrás: MTI 
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: