A világ legnagyobb kibocsátására készülnek Kínában

Tőzsdére vonul Kínában a Postai Megtakarítások Bankja (Postal Savings Bank of China, PSBC), a kibocsátás értéke a szintén kínai rekorder Alibaba tavalyi nyilvános értékesítésénél is nagyobb lehet - írta a China Daily napilap.


A kelet-ázsiai ország pénzügyminisztériuma a kulisszák mögött már zöld jelzést adott a tőzsdére igyekvő pénzintézetnek, amely eszközértékét tekintve Kína hatodik legnagyobb bankja - számol be az újság névtelen, a tárcához közel álló forrásokat idézve. 

Az állami kézben lévő, az 1,34 milliárd lakosú országban postai szolgáltatásokat nyújtó China Post Group irányítása alatt álló bank elsődleges kibocsátásával (IPO) legalább 25 milliárd dollár értékben kíván a tőkepiacra lépni. 

A debütálására várhatóan idén már nem, sokkal valószínűbb, hogy jövőre kerülhet sor. A China Daily ugyanakkor nem részletezi, hogy a bank Kína melyik tőzsdéjén kívánja a papírjait a befektetőknek felkínálni. 

Az összes kínai bank közül a legtöbb, összesen 40 ezer fiókkal rendelkező, 2013 végén 5,58 ezer milliárd jüanos (245 ezer milliárd forint) eszközzel rendelkező PSBC hivatalosan nem reagált a napilap cikkére, korábban ugyanakkor már megerősítette tőzsdére vonulásának terveit.

A világ eddigi legnagyobb IPO-ját az e-kereskedelmi óriás Alibaba tudja magáénak, 25 milliárd dollárral, a korábbi rekorder tavaly szeptemberig szintén kínai volt, a Kínai Mezőgazdasági Bank 22,1 milliárd dolláros kibocsátással.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: