ÁKK: januárban nőttek a lakossági állampapír-befektetések

Az év első hónapjában 7 milliárd forinttal 2418 milliárd forintra emelkedett a lakossági állampapírok állománya a közel százmilliárdos PMÁK-lejárat ellenére is, miután a Féléves Kincstárjegyeket korábban nem tapasztalt havi mennyiségben vásárolták - tájékoztatta csütörtökön az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) az MTI-t.


A négy-, hat- és tízéves futamidővel vásárolható, pénzpiaci kamatokon alapuló, ahhoz futamidőtől függően jelenleg 1,2, 2,0 és 2,5 százalék kamatprémiumot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 15 milliárd forintos növekedése kizárólag a lakosság vásárlásainak volt köszönhető. 

A Babakötvények állománya 1 milliárd forinttal emelkedett az év első hónapjában. Az egy- és kétéves Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 3 milliárd forinttal nőtt. 

A Féléves Kincstárjegyek összes mennyisége minden eddigi havi eladást meghaladó mértékben, 4 milliárd forinttal bővült januárban. Ez lényegében kiegyenlítette a Kamatozó Kincstárjegyek 5 milliárd forintos csökkenését.

Az infláció felett 5 százalékos kamatprémiumot fizető, 2015/J jelű PMÁK (Prémium Magyar Államkötvény) 96 milliárd forint összegben járt le a hónap közepén. A januárban kapható, 3 százalékos kamatprémiumot biztosító PMÁK-ból viszont nagy mennyiségben, összesen 86 milliárd forint összegben vásároltak a kisbefektetők.

A kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok január végi 2418 milliárd forintos állományából a Kamatozó Kincstárjegyek 1084 milliárd, a Féléves Kincstárjegyek 33 milliárd, a Kincstári Takarékjegyek és a Kincstári Takarékjegy Plusz együttes mennyisége 358 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 545 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 387 milliárd, valamint a Babakötvény teljes állománya 11 milliárd forintot tett ki. 

A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,5 milliárd euró volt január végén.

Forrás: MTI

Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: