ÁSZ-elnök: a pénzügyi fenntarthatóság nemzeti közügy

A pénzügyi fenntarthatóság olyan nemzeti közügy, amelyben minden ember érintett vagy tehet érte  – fejtette ki Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, a Pénzügyi Szemle Csoport által szervezett kerekasztal-beszélgetésen, csütörtökön, Budapesten.


Megjegyezte, hogy egy jól kézben tartott pénzügyi gazdálkodó közösség mindenkinek jó partner, éppen ezért lett a Pénzügyi Szemle közpénzügyi folyóirat egyik fókusztémája, az “Élethosszig tartó pénzügyi tervezés”, amely bemutatja a pénzügyi bizonytalanság mögött meghúzódó okokat, túlmutatva a pénzügyi kultúra fejlesztésének szokásos kérdésein.

 Az élethosszig tartó pénzügyi tervezés magában foglalja többek között a tanulás finanszírozását, jövedelemszerzéssel kapcsolatos kérdéseket, a gyermekvállalással és -neveléssel kapcsolatos kiadások tervezését és az öngazdálkodás számtalan formáját - hangsúlyozta.
Botos Katalin közgazdász a tudományos eszmecserén egyebek mellett a társadalom elöregedésével és a születésszabályozás elterjedésével kapcsolatban felmerülő problémákra hívta fel a figyelmet. Meglátása szerint a fejlett világ stratégiai szemlélete inkább öncélú, a társadalom elöregedése egyre növekvő nyugdíj- és egészségügyi kiadásokat generál, miközben az aktív népességre is egyre nagyobb, a jövőjüket biztosítandó teher hárul. Mint elmondta, kutatások szerint az európai lakosság - többek között utánpótlás hiányában és a migráció fokozódásával - zsugorodik, aminek következtében Magyarország lakossága hamarosan akár 7 millióra is csökkenhet.
A közgaszdász véleménye szerint a fenntartható társadalom egyik megoldása lehet - amely a munkaerőpiaci feszültségeket is azonnal csökkentené - például a “minőségi” gyermeknevelés", a gyermekek taníttatásának elismerése, amelyért később a nyugdíjrendszerben pénzbeli juttatást járna.

Sütő Ágnes, a Magyar Bankszövetség kommunikációs vezetője beszámolt arról, hogy  idén először Magyarországon is megrendezik a European Money Weekhez kapcsolodó rendezvénysorozatot. A Diákhitel Központ, a Magyar Bankszövetség, valamint a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott Pénziránytű Alapítvány társszervezőként kapcsolódott a kezdeményezéshez, emellett érdemi pedagógiai szakmai támogatást biztosított az Emberi Erőforrások Minisztériuma is.
A március 9-13. közötti programhét keretében általános-, és középiskolások foglalkoznak majd osztályfőnöki órák keretében a pénzzel, a családi költségvetéssel. 

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: