Az alacsony infláció tartós marad

Az alacsony infláció tartós marad Európában és Magyarországon, sőt, gyakorlatilag világjelenség - hangzott el az Aegon Alapkezelő szerdai budapesti sajtóbeszélgetésén.


Duronelly Péter szenior portfoliómenedzser úgy vélte, Magyarországon nemcsak a rezsicsökkentés járult hozzá az infláció jelentős csökkenéséhez, hanem például az, hogy a vállalkozások már nem tudják áremelésekkel növelni a cégek profitját.

El lehetne azon is gondolkodni, hogy a jegybank 3 százalékos középtávú inflációs célját nem kellene-e megváltoztatni - tette hozzá.

Kadocsa Péter, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. elnök-vezérigazgatója emlékeztetett arra, hogy az alapkezelők piacán 2013-ban elindult piacbővülést egy rendkívül dinamikus 2014-es növekedés követte. 

Elmondta: a banki forráshiány enyhülésének köszönhetően a betéti kamatok csökkentek, ezzel párhuzamosan alacsony lakossági állampapír-hozamok alakultak ki. A piac növekedését meghaladó mértékű bővülés jellemezte az Aegon alapokat - fűzte hozzá. 

Kifejtette: a tavalyi negyedik negyedév szerény bővülést, 1 százalékos növekedést jelentett az alapok által kezelt vagyonban, sőt, az elmúlt év utolsó 2 hónapja csökkenést hozott az alappiacon, viszont az Aegon alapokban töretlen volt a beáramlás, novemberben és decemberben is 5 százalékos bővülést értek el.

Megjegyezte, hogy a csökkenés mindössze 2-3 hazai alapkezelőre korlátozódik, ezek mögött egyedi okok is állhatnak, így nem lehet azt mondani, hogy általános a visszaesés. Ennek oka az is lehet, hogy a dollárerősödés élénkítheti a keresletet a dollár alapok iránt, ami ritkább a hazai alapkezelőknél - fűzte hozzá.

Az Aegon Alapkezelő 2014 december végén a befektetési alapok teljes piacából 4,27 százalékos részesedéssel rendelkezett, az előző év végén a részesedése 3,59 százalékot ért el. 

Tavaly év végén a befektetési alapok 5472 milliárd forint megtakarítást kezeltek, ebből az Aegon Alapkezelő 233,43 milliárd forintos vagyont kezelt, 2013 végén az Aegon alapjaiban 165,54 milliárd forint megtakarítást tartottak.

Forrás: MTI
Megosztás a Google Pluson

0 hozzászólás: